Jos et tiedä mistä aloittaa, aloita Ohjaamosta!
Ohjaamo Tornio-hanke on Tornion kaupungin hallinnoima ja Meri-Lapin työllisyysalueella toimiva hanke alle 30-vuotiaille nuorille aikuisille, nuorten parissa työskenteleville tahoille sekä alueen työnantajille, yrittäjille ja yrityksille.
Ohjaamo Tornio-hanke tarjoaa alle 30-vuotiaille nuorille aikuisille monialaisen matalan kynnyksen palvelupiste Ohjaamon, johon on helppo ja turvallinen tulla. Meiltä saa tietoa, apua ja tukea, ohjausta ja neuvontaa niin työllistymiseen, opiskeluun kuin muihin arjen ja elämän asioihin liittyen.
Matalan kynnyksen Ohjaamo
Hankkeen palvelupiste Ohjaamo toimii kokoavana alustana nuorten parissa toimivalle palveluverkostolle. Itse toimipiste on sijoitettu katutasoon, johon on helppo tulla. Mukana Ohjaamon toiminnassa työllisyyspalveluiden lisäksi ovat mm. oppilaitokset, kela, etsivä nuorisotyö ja paljon muita. Verkostomme koostuu huipputyypeistä ja ammattilaisista, joista osa on tavattavissa päivittäin, osa viikoittain ja osa kerran kuussa. Ohjaamo Tornio -hankkeen viikko-ohjelmasta näet ajankohtaisen aikataulun.
Ohjaamo Tornio-hankkeen tavoitteena on lisätä nuorten aikuisten työllisyyttä, vähentää työttömyyttä, lyhentää työttömyysjaksoja ja nopeuttaa työn löytymistä. Ohjaamo Tornio-hankkeen tavoitteena on myös toimia kokoavana alustana nuorten aikuisten parissa toimivalle verkostolle sekä vastata työnantajien osaavan työvoiman tarpeeseen ja parantaa työnantajapalveluiden tavoitettavuutta.
Ohjaamolle voit tulla asian kuin asian kanssa, pienen tai isomman, tai vaikka ilman asiaakin. Tornion Ohjaamolla sinut otetaan vastaan juuri sellaisena kuin olet. Lämpimästi tervetuloa!
Ohjaamo Tornio-hanke on Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen osarahoittama.
Mikä ihmeen Ohjaamo?
Ohjaamo Tornio-hankkeen toimipiste Ohjaamo on matalan kynnyksen palvelupiste, josta saa tietoa, ohjausta ja neuvontaa työllistymiseen, kouluttautumiseen ja arjen asioihin liittyen. Ohjaamolta on mahdollista saada apua muun muassa cv:n tekemiseen, työnhaun aloittamiseen, Kelan lomakkeiden täyttämiseen, oman talouden hallintaan, oman opintopolun löytämiseen, pallotteluapua oman suunnan löytämiseen, työhönvalmennusta tai aloittavan yrittäjän tukea ja neuvontaa.
Ohjaamolla on päivittäin tavattavissa hankkeen projektityöntekijä ja palveluohjaaja Henni Ylimäinen sekä hankkeen projektipäällikkö Elina Viisanen. Hennin ja Ellun lisäksi Ohjaamolla työskentelevät vakituisesti Meri-Lapin työllisyyspalveluiden työllisyysasiantuntijamme Anne, Mari ja Tanja, jotka ovat tavattavissa ilman ajanvarausta tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Muuna aikana ajanvarauksella.
Ohjaamolla päivystävät viikoittain työllisyysasiantuntijoiden lisäksi myös työhönvalmentaja, aloittavan yrittäjän palvelut, Työvoimalasäätiön yksilövalmentaja, Lappian opinto-ohjaajat ja sosiaalitoimelta sosiaaliohjaajat. Parittomina viikkoina päivystävät muun muassa KATU 2.0-hankkeen aluetyöntekijät ja Tornion etsivä nuorisotyön porukka. Ohjaamolla päivystävä sakki vaihtuu hieman viikon, kuukauden ja myös nuorilta tulevan tarpeen ja toiveen mukaisesti. Ajantasaisen viikko-ohjelman löydät hankkeen sosiaalisen median kanavilta, eli facebookista ja Instagramista.
Miksi Ohjaamo Tornio-hanke?
Ohjaamon kaltaista toimintaa on toivottu Tornioon jo pitkään. Torniossa on vahvat perinteet nuorten parissa työskentelevien tahojen yhteistyölle. Tätä laajaa ja toimivaa verkostotyötä on haluttu vankistaa ja tavoitettavuutta parantaa entisestään. Ohjaamo Tornio-hankkeen toimipiste Ohjaamon tavoitteena onkin toimia matalan kynnyksen palvelupisteenä ja kohtaamispaikkana nuorille aikuisille, yhteistyötahoillemme sekä alueen työnantajille, yrittäjille ja yrityksille.
- Halutaan tarjota nuorille matalan kynnyksen palvelupiste, josta saa tietoa ja apua työllistymiseen,
opiskeluun ja arkeen liittyvissä asioissa, saman katon alta. - Halutaan tukea nuoren työelämään ja koulutukseen kiinnittymistä verkostotyönä.
- Halutaan lisätä nuorten työllisyyttä, vähentää työttömyyttä, lyhentää työttömyysjaksoja ja nopeuttaa työn löytymistä.
- Halutaan vastata työnantajien osaavan työvoiman tarpeeseen ja parantaa työnantajapalveluiden tavoitettavuutta.
Kenelle hanke on suunnattu?
- Alle 30-vuotiaille nuorille aikuisille
- Nuorten parissa töitä tekevälle toimijaverkostolle
- Työnantajille, yrittäjille ja yrityksille
Mitä palveluita Ohjaamolta saa?
Nuoret aikuiset
Ohjaamo Tornio-hankkeen toimipisteeltä Ohjaamolta saat apua, tukea ja neuvoa monenlaisiin nuoren aikuisen elämää koskettaviin asioihin. Hankkeen tavoitteiden mukaisesti panostamme vahvasti nuorten aikuisten työllistymiseen liittyviin asioihin, eli juuri sinun elämäntilanteeseesi parhaiten sopivien työllistymisratkaisujen etsimiseen ja löytämiseen. Meille voit tulla esimerkiksi silloin, kun olet jäänyt työttömäksi tai työnhakuprosessi mietityttää, CV pitäisi päivittää, haluaisit harjoitella työhaastattelutilannetta varten tai työttömyysturva-asiat mietityttävät.
Työllistymiseen liittyvien asioiden lisäksi meille Ohjaamolle voit tulla juttelemaan esimerkiksi erilaisista koulutusmahdollisuuksista ja koulutukseen liittyvistä asioista, erilaisista tukiin liittyvistä asioista, omaan rahankäyttöön ja talouteen liittyvistä asioista ja kaikenlaisista muista omaa elämääsi koskettavista asioista, kuten oma jaksaminen, huoli ystävästä, uuden harrastuksen etsiminen tai mikä tahansa muu pieni tai isompi mieltä askarruttava asia.
Nuorten parissa töitä tekevä toimijaverkosto
Ohjaamo Tornio-hankkeen toimipiste Ohjaamo tarjoaa laajan ja entistäkin moniammatillisemman alustan nuorten aikuisten asiaa eteenpäin vievälle ja rinnalla kulkevalle verkostolle. Ohjaamolla päivystäminen mahdollistaa paitsi nuoren aikuisen nopean ja matalan kynnyksen tuen ja ohjauksen saannin myös verkostoitumisen muiden yhteistyötahojen kanssa esimerkiksi yhteisistä ilmiöistä, tapahtumista tai huolenaiheista poristen. Parhaimmillaan Ohjaamolla päivystäessä pääset kohtaamaan nuoria aikuisia sekä muuta verkostoa saman päivän aikana.
Työnantajat, yrittäjät ja yritykset
Ohjaamolle sinä työnantajana tai yrittäjänä voit tulla kertomaan oman työpaikkasi tai yrityksesi toimialasta, työmahdollisuuksista sekä esimerkiksi järjestää kohdennetun minirekrytilaisuuden, jossa pääset tapaamaan potentiaalisia työnhakijoita, jotka voit haastatella heti paikan päällä.
Yrittäjien aamukahvitilaisuuksissa pääset kuulemaan työllisyyteen ja työllistymiseen liittyvistä ajankohtaisista asioista ja esimerkiksi alakohtaisista työvoimakoulutuksista oman yrityksesi tarpeisiin.
Ohjaamolla päivystävät tahot
Tästä alta löydät tällä hetkellä Ohjaamolla päivystävien tahojen kuvaukset ja ajat, jolloin he ovat täällä Ohjaamolla tavattavissa. Yhteistyöverkostomme laajentuu ja täydentyy koko ajan.
Palveluohjaus
Palveluohjaaja päivystää jokaisena arkipäivänä Ohjaamon aukioloaikoina, jolloin voit tulla juttusille ilman ajanvarausta.
Palveluohjaajamme on yleensä ensimmäinen henkilö, kenet kohtaat Ohjaamolle tullessasi. Palveluohjaajamme luokse voit tulla pienen tai isomman asian kanssa esimerkiksi silloin, jos et oikein tiedä, keneltä kysyä jostain tietystä asiasta, haluat ottaa Kelaan etäyhteyden, jos haluat pallotella ajatuksiasi ja ideoitasi, tarvitset apua verkkoasioinnissa tai vaikka pohdit mikä sinusta tulee isona.
Jos huomaat, että Ohjaamon toiminnasta puuttuu jotain olennaista, toivoisit, että jokin tietty taho tai toimija olisi osa Ohjaamon viikko- tai kuukausiohjelmaa, haluaisit tietyn alan rekrytointitilaisuuden tai tietyn koulutusalan infotilaisuuden Ohjaamolle tai esimerkiksi jonkin tietyn ryhmätoiminnan Ohjaamolle (jännittäjäryhmä, arjen hallintaan liittyvä ryhmä, harrasteryhmä jne), voit olla rohkeasti yhteydessä palveluohjaajaamme. Ohjaamon väki on hyvin vastaanottavaista uusille ideoilla ja ajatuksille ja haluaa kehittää Ohjaamon toimintaa entisestään.
Palveluohjaajallemme voit myös soittaa tai laittaa wappiviestiä numeroon 040-1397239, jos et pääse käymään paikan päällä.
Kelan etäpalvelu
Kelan etäpalvelu on käytössä Ohjaamolla päivittäin Ohjaamon aukioloaikojen puitteissa, ilman ajanvarausta.
Etäpalvelu on Kelan asiakaspalvelua etäyhteydellä. Etäpalvelupisteissä on asiakastietokone, jonka avulla voit puhua Kelan työntekijän kanssa kuva- ja ääniyhteydellä.
Etäpalvelussa saat henkilökohtaista neuvontaa ja voit hoitaa samoja asioita kuin Kelan palvelupisteessä. Etäpalvelu vastaa siis Kelan palvelupisteen palvelua.
Etäpalvelua voit käyttää, kun tarvitset esimerkiksi henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta Kelan tuista, apua hakemuksen tekemisessä tai apua verkossa asiointiin.
Työllisyysasiantuntijat
Työllisyysasiantuntijamme Mari, Tanja ja Anne, päivystävät tiistaisin kello 13.00-15.00, keskiviikkoisin kello 13.00-15.00 ja torstaisin kello 9.00-11.00, jolloin voit tulla juttusille ilman ajanvarausta.
Työllisyysasiantuntijoidemme luokse voit tulla silloin, kun olet esimerkiksi jäänyt työttömäksi, teet osa-aikaisesti töitä, pohdit työttömyystukeen liittyviä asioita, haluaisit päivittää omaa työllistymissuunnitelmaasi, pohdit alanvaihtoa tai vaikka oppisopimus- tai työvoimakoulutusta.
Työhönvalmentaja
Työhönvalmentaja päivystää Ohjaamolla tiistaisin kello 13.00-15.00, jolloin voit tulla juttusille ilman ajanvarausta.
Työhönvalmentaja voi auttaa sinua, kun tarvitset tukea esimerkiksi työpaikan, palkkatuetun työn, työkokeilupaikan tai opiskelupolun löytämiseen, työnhakutaitojen vahvistamiseen (työnhakuasiakirjat, kuten cv, työhaastattelutilanteiden harjoitteleminen, työpaikkakäynnit), oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen sekä työelämätaitojen vahvistamiseen ja työelämän pelisääntöihin tutustumiseen ja perehtymiseen.
Aloittavan yrittäjän palvelut
Aloittavan yrittäjän palvelut päivystävät tiistaisin kello 13.00-15.00, jolloin voit tulla juttusille ilman ajanvarausta.
Aloittavan yrittäjän palvelut auttavat ja opastavat esimerkiksi silloin, kun pohdit yrittäjyyttä, mietit starttirahakuvioita, tarvitset neuvoa yrittäjänä toimimiseen tai tukea rekrytointipalveluiden muodossa.
Nuorten yksilövalmentaja / Työvoimalasäätiö
Työvoimalasäätiön nuorten yksilövalmentaja päivystää Ohjaamolla tiistaisin kello 13.00-15.00, jolloin voit tulla juttusille ilman ajanvarausta.
Mikäli pohdit oman elämän suuntaviivoja, etsit omaa polkuasi ja haluaisit löytää rohkeutta toteuttaa omia unelmiasi, voivat Työvoimalasäätiön työpajat tarjota sinulle kasvun paikan työ- ja yksilövalmennuksen avulla. Työpajoilla tehdään harjoitus- ja asiakastöitä ja harjoitellaan elämänhallinnan perustaitoja, innostutaan uuden oppimisesta sekä oman paikan löytämisestä yhteiskunnassa. Tarvittaessa työvalmennuksessa nuoren rinnalla kulkee yksilövalmentaja, joka pyrkii osaltaan tukemaan nuoren arjenhallintaa ja toimintakykyä kokonaisvaltaisesti.
Opinto-ohjaaja / Lappia
Lappian opinto-ohjaajat päivystävät Ohjaamolla keskiviikkoisin kello 12.00-15.00, jolloin voit tulla juttusille ilman ajanvarausta.
Opinto-ohjaajat auttavat, kun
– tarvitset ohjausta erilaisissa opintoihisi liittyvissä valinnoissa
– haluat ammatillisten opintojesi ohella suorittaa lukio-opintoja
– haluat opiskella kokonaisen jakson toisessa oppilaitoksessa
– etsit jatko-opiskelupaikkaa tai tarvitset apua sinne hakeutumisessa
– haluat vaihtaa opintojesi etenemisjärjestystä
– harkitset opiskelupaikkakunnan vaihtoa tai opintojesi keskeyttämistä
– sinulla on opiskelussasi haasteita
– haluat miettiä, onko tämä ala sinulle se oikea
– haet opintososiaalisia etuja, kuten opintotukea, asumistukea.
Sosiaaliohjaaja / Lapin hyvinvointialue
Sosiaaliohjaajat päivystävät Ohjaamolla torstaisin kello 9.00-11.00, jolloin voit tulla juttusille ilman ajanvarausta.
Sosiaaliohjaajaan voit olla yhteydessä, kun:
– tarvitset tukea arkielämän hallintaan ja suunnitteluun
– tarvitset sosiaaliturvaan ja -palveluihin tai talouden hallintaan liittyvää ohjausta ja neuvontaa
– sinulla on päihde- tai mielenterveysongelmaan tai asumiseen liittyvää tuen tarvetta
– sinulla on lähisuhde- tai perheväkivallasta aiheutuvaa tuen tarvetta
– olet työtön ja tarvitset ohjausta työhön kuntoutumiseen tai työllisyyspalveluihin liittyvissä asioissa
– sinulla on terveydellisiä ongelmia ja tarvitset tukea työ- ja toimintakykysi selvittelyyn.
Lapin hyvinvointialueen sosiaalipalvelujen neuvontanumero on: 050 5971160
Lapin hyvinvointialueen sosiaalipäivystykseen voit olla yhteydessä, kun sinulla nousee huoli alaikäisen lapsen olosuhteista tai turvallisuudesta, perheväkivaltatilanteissa tai huoli vanhuksen kotona selviytymisestä. Akuuttia kriisiapua saat myös esimerkiksi läheisen äkillisen kuoleman, väkivaltatilanteiden, vakavan vammautumisen, sairastumisen tai tulipalon sattuessa.
Sosiaalipäivystyksen numero on 040-7266965
Muut ammattilaiset
Joka toinen viikko Ohjaamolla päivystävät
Etsivä nuorisotyö
Etsivä nuorisotyöntekijät päivystävät Ohjaamolla parittomina viikkoina torstaisin kello 12.00-14.00, jolloin voit tulla juttusille ilman ajanvarausta.
Tornion etsivä nuorisotyö on kaikkia torniolaisia 15-28-vuotiaita nuoria varten. Etsivä nuorisotyön tehtävänä on löytää sopivat keinot ja tahot, joiden avulla voidaan tukea nuorta elämän eri kiemuroissa. Rinnallakulkijaa voit tarvita esimerkiksi silloin jos sinulla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa, tarvitset apua arjen- ja elämänhallinnassa tai olet eroamassa opiskelu- tai työpaikastasi.
Etsivä nuorisotyöntekijät
040-687 8267 / Jessica
050-342 7838 / Minna
050-520 9738 / Reija
KATU 2.0-hanke – kokemusasiantuntija arjen tukena
KATU 2.0-hankkeen aluetyöntekijät päivystävät Ohjaamolla parittomina viikkoina torstaisin kello 9.00-11.00, jolloin voit tulla jutulle ilman ajanvarausta.
KATU 2.0-hanke on kokonaisvaltainen valmennus, joka on tarkoitettu 18-29-vuotiaille nuorille aikuisille, jotka haluavat eroon rikollisesta ja päihdekeskeisestä elämäntavasta. KATU-valmennus voi sisältää esimerkiksi:
– tukea päihteettömyyteen ja rikoksettomaan elämään vertaistuen ja ammattilaisten avulla myös läheiset huomioiden
– vankilasta vapautuville tukea siviiliin siirtymisessä
– tukea asumisen ratkaisuihin ja onnistuneeseen asumiseen
– tukea viranomaisasiointiin, palvelupolkujen rakentamiseen ja verkostojen kasaamiseen asiakkaan tarpeiden mukaisesti
– rinnalla kulkemista asiakkaan asiantuntijuutta kunnioittaen
– yksilökeskusteluja ja vertaistukea
– ratkaisujen etsimistä kohti mielekkäämpää arkea
Kemi-Tornion aluetyöntekijät
040-822 5166 / Kiti
040-550 5664 / Carita
Kuukausittain Ohjaamolla päivystävät
Ammatinvalintapsykologi
Ammatinvalintapsykologimme luokse voit tulla juttelemaan, kun tulevaisuus pohdituttaa ja valintoja esimerkiksi koulupaikan tai uuden työpaikan suhteen pitäisi tehdä. Ammatinvalintapsykologimme tukee sinua koulutukseen tai työelämään sijoittumisessa ja hänen kanssaan pääset yhdessä pohtimaan, mikä voisi olla juuri sinulle sopiva vaihtoehto seuraaviksi askeleiksi. Ammatinvalintapsykologimme päivystää Ohjaamolla noin kerran kuukaudessa, jolloin voit tulla piipahtamaan ilman ajanvarausta. Ammatinvalintapsykologimme luokse voit myös tulla ajanvarauksella, jonka voit tehdä täällä meillä Ohjaamolla tai oman työllisyysasiantuntijasi kautta.
Kela
Kelan palveluasiantuntija päivystää Ohjaamolla kuukauden viimeisenä keskiviikkona kello 13.00-15.00, jolloin voit tulla juttusille ilman ajanvarausta.
Kelan palveluasiantuntija auttaa ja neuvoo kaikissa Kelan tuen piiriin liittyvissä asioissa, kuten esimerkiksi opintotukiasoissa, asumistukiasioissa tai työttömuusturva-asioissa.
Lappian oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutus on työelämälähtöinen tapa hankkia itselleen koulutus. Voit suorittaa perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, tutkinnon osia, osaamisalaopintoja tai muuta ammatillista lisäkoulutusta. Oppisopimuskoulutus edellyttää työsuhdetta tai yrittäjyyttä, joten sinulla tulee olla työpaikka valmiina oppisopimuskoulutukseen lähtiessäsi. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa milloin vain.
Jos olet kiinnostunut oppisopimuskoulutuksesta, voit tulla Ohjaamolle juttelemaan Lappian oppisopimuspalveluiden kanssa kuukauden viimeisenä keskiviikkona kello 12.00-15.00, ilman ajanvarausta.
Lappian oppisopimuspalvelut 040-1328198 / oppisopimus@lappia.fi
Muut
Talousneuvola
Talousneuvola on matalan kynnyksen palvelu, jossa voit keskustella arjen raha-asioista. Siellä voit pohtia tilannettasi, saada neuvoja ja kartoittaa vaihtoehtojasi asiantuntijan kanssa. Kun Talousneuvolan ennakoiva talousasiantuntija on Ohjaamolla päivystämässä voit tulla juttusille ilman ajanvarausta. Tarvittaessa voit myös tehdä ajanvarauksen. Kysy lisää palveluohjaajaltamme.