Framsida » Nyheter » Tornedalens museums samlingar finns nu tillgängliga på Finna

Tornedalens museums samlingar finns nu till­gäng­li­ga på Finna

Man kan nu bekanta sig med Tornedalens museums samlingar i digital form när museet ansluter sig till Finna. I sökportalen, som upprätthålls av Nationalbiblioteket, öppnas information om 206 objekt: 85 föremål, 120 fotografier och en trycksak. Som först att publicera har man valt objekt som huvudsakligen visas i museets basutställning och som berättar om Tornedalens unika kulturarv. I framtiden kommer fler objekt att läggas till i Finna som en del av museets samlingsarbete.

Den äldsta delen av museets föremålssamling består av föremål med anknytning till Nordbotten och Lappland. Samlingens pärlor är särskilt stadskulturen från Torneås tidigaste skeden, hantverkarnas verktyg och lapplandsilver.

Samlingens fotografier sträcker sig från 1870-talet till 1990-talet. På Finna kan man till exempel utforska fotografier från Reino Kainulainens (1930–1983) samling. Kainulainen var yrkesfotograf som på sin fritid förevigade såväl den lokala stadsbilden som det omgivande landskapet.

Finna är en finsk söktjänst som erbjuder tillgång till ett brett utbud av material från bibliotek, arkiv och museer. Med Finna kan användarna söka och bläddra bland digitaliserad material, såsom böcker, arkivhandlingar, konstverk, fotografier och museiföremål. På Finna finns information om kulturarv, forskningsmaterial, museisamlingar och arkivhandlingar.

Ur museets perspektiv är Finna.fi-portalen ett utmärkt sätt att göra samlingarna synliga och tillgängliga för en bredare publik. Finna är ett värdefullt verktyg för både forskare och andra användare som är intresserade av kulturarv och tillgängligheten av information. Finna samlar också olika museers samlingar på ett och samma ställe, vilket möjliggör nya kopplingar och insikter mellan olika innehåll.

Utforska museets samlingar:
https://www.finna.fi/Search/Results?lookfor=%22tornionlaakson+museo%22&type=AllFields

Sikhåvning i Kukkolaforsen i juli 1962. Foto: Tornedalens museum, Reino Kainulainen.

Projektstöd för di­gi­ta­li­se­ring av Torneås museernas samlingar

Tornedalens museum och Aine konstmuseum har fått finansiering från Finlands Undervisnings- och kulturministeriet för projektet Digitalisering och öppning av Tornedalsmuseernas samlingar i Finna-tjänsten. Stödet uppgår till 36 000 euro.

Målet är att digitalisera konst- och fotografiskt material som beskriver tornedalingar och norra Finland från Aine konstmuseum och Tornedalens museum, och göra det tillgängligt i Finna. Samlingarna kommer att digitaliseras och publiceras under den gemensamma Tornedalsamlingen. Museernas verksamhet och samlingar förenas av tornedalsk identitet. Dessa material kompletterar varandra och ger en mångsidig inblick i regionens konst, kulturarv och identitet.

Tornedalens museum kommer att anställa en museiassistent vars uppgift blir att katalogisera, digitalisera och förbereda fotografiska samlingar från Mia Green och Roll-Foto för publicering i Finna.

“På Aine väntar bland annat en betydande bildsamling om regionen och nordiska konstnärer, utställningar och konstrelaterade evenemang samt museets snart 40-åriga historia,” säger museichef Virpi Kanniainen från Aine konstmuseum. “Stödet är ett viktigt steg för Aine konstmuseum mot Finna.”

När Torneås första strumpfabrik Ke-ri Oy började sin verksamhet var Amar dess första varumärke. Tjusiga reklamplanscher för Amar togs fram – bland annat kvinnan som dansar på trummor av reklambyrån SEK. Bild: Tornedalens museum