Interreg Auroras urvalskommitté godkände 15 nya projekt den 13 juni 2024 vid sitt möte i Bodø, Norge. Mer än 9 miljoner euro tilldelades gränsöverskridande aktiviteter som kommer att stödja hållbar utveckling och förbättra våra dagliga liv på många olika sätt.
Ett av de godkända projekten är Torne Valley Dipnet Culture, som syftar till att bevara och främja det hundratals år gamla kulturarvet av håvfiske för kommande generationer. Det levande kulturarvet är en vital del av Torneälvens identitet.
Torne Valley Dipnet-projektets totala budget är cirka 820 000 euro. EU betalar 65 procent av det, Lapplands förbund och Region Norrbotten delar på cirka 25 procent och städerna Torneå och Haparanda 10 procent. Projektet startar i augusti 2024 och avslutas i december 2026. I projektet finns fyra arbetspaket som inkluderar aktiviteter från en skyddsstrategi till en mobil utställning, VR-verktyg och applikationer samt att göra den gränsöverskridande håvfiskekulturen mer känd och intressant på olika sätt, till exempel berättelseevenemang och podcast.
Projektet ökar kunskapen och lär ut färdigheterna till den yngre generationen. Projektet involverar brett traditionsutövare, fiskesamhällen, kommuner, olika offentliga organisationer, privata organisationer från Sverige och Finland mot ett gemensamt hållbart skyddsarbete.
Projektet kommer att administreras av Tornedalens museum. Hela projektet kommer att göras i samarbete mellan Torneå och Haparanda kommuner och intressenterna som ProSiika ry, Yrkeshögskolan Novia och Norrbottens Museum.
Projektet är en fortsättning på det långsiktiga värnandearbetet av den unika Torneälvens håvfiskekultur som utförs av traditionsutövarna. ProSiika rf (ngo) utses till officiell partner i projektet. ProSiika och dess samhällsmedlemmar representerar traditionsgemenskapen på båda sidor om gränsen. Totalt sju föreningar (ProSiika rf, Kukkolankoski aktieägarförening, Korpikylän osakaskunta, Kukkola Fiskesamfällighet, Matkakoski Fiskeförening, Korpikylä Hembygdsförening, Kultur-Ekot) deltar i genomförandet och finansieringen av projektet. ProSiikas roll är att representera som en paraplyförening för alla dessa föreningar.
Alla mål i projektet integrerar hållbar utveckling, ekologisk, ekonomisk och speciellt den sociala dimensionen inom UNESCOs ram. Den innehåller Agenda 2030-mål som centrala hörnstenar i skyddsarbetet.
Eftersom håvfiskekultur har valts ut som en multinationell kandidat för UNESCO:s immateriella kulturarvslista deltar Finlands Museiverket och Sveriges ISOF (Institutet för språk och folkminnen) i det gränsöverskridande samarbetet som officiella partner för UNESCO-ansökan. Interreg Aurora är EU:s gränsöverskridande samarbetsprogram 2021 – 2027. Denna EU-finansiering, som nu har beviljats, stödjer därför ansökan till Unescos lista över immateriella kulturarv till 100 %.
Foto: Pentti Laitinen.