Den permanenta utställningen i Tornedalens museum heter Möter på gränsen och presenterar Tornedalens kultur och historia på båda sidor om gränsen mellan Sverige och Finland.
I salen Vår gemensamma älvdal berättas om tornedalingarnas gemensamma rötter. Närheten av gränsen och dess inflytande är framme i utställningen på många olika sätt. Utställningen tar även upp fenomen som syns i dagens vardag: matkultur, rockmusik, lokal identitet och områdets identitet och språk och dialekter.
Den andra utställningsdelen Våra städer på gränsen berättar om Haparanda och Torneå städernas historia. Därtill berättas om industrin på området samt mera moderna fenomen såsom smuggling och turism.
Från och med den 11 februari 2022 är det möjligt att besöka fjorton punkter av Unescos världsarv Struves meridianbåge virtuellt i Tornedalens museets huvudutställning. Struves meridianbåge i Tornedalen -virtuell värld finns i museets lobby och kan nås gratis under museets öppettider.
VR-världen har samproducerats av Tornedalens museum, Lapplands Yrkeshögskola och The Northern Parts of the World Heritage Struve Geodetic Arc-projektet. Genomförandet har möjliggjorts av Tutkimusmatkailijoiden Tornionlaakso-projektet finansierat av Museiverket och det Interreg Nord-finansierade projektet The Northern Parts of the World Heritage Struve Geodetic Arc. Världsarvet förvaltas i Finland av Lantmäteriverket. Kom och uppleva ett världsarv på ett nytt och interaktivt sätt!
Tornedalens museum har även 4-5 tillfälliga utställningar årligen. En del av dem är producerats av museet. Utställningarna är förknippade med områdets historia och aktuella teman. I samband med de tillfälliga utställningarna erbjuds tilllägsprogram, såsom workshops och föreläsningar.
Kolla också in våra digitala utställningar online och lånbara vandringsutsällningar!
Tillfälliga utställningar 2024/2025
Porträttiä, kielielämänkertoja ja ääniä Tornionlaaksosta ja Malmikentiltä
Porträtt, språkliga biografier och röster från Tornedalen och Malmfälten
Muotokuvia, kielielämänkertoja ja ääniä Tornionlaaksosta ja Malmikentiltä
27/9/2024–12/1/2025
Utställningen presenterar meänkieli- och finskspråkiga tornedalingars och malmfältsbornas livsberättelser genom texter, fotografier och videon. Utställningen belyser olika faktorer som påverkat till finskans och meänkielis bevarande över generationer i tornedalska familjer. Utställningen är en del av forskningsprojektet ”Sverigefinnarnas och meänkielitalarnas livsberättelser i tre generationer”. Utställningens språkintervjuer och själva utställningen är framtagen av Jaana Kolu, född och uppvuxen i Keminmaa (språkforskare samt biträdande professor/Östra Finlands universitet och docent /Uleåborgs universitet).
Näyttely tuopii esile meänkielisten ja suomenkielisten tornionlaaksolaisitten ja malmikentitten asukhaitten kiehleen liittyivä elämäntarinoita tekstitten, valokuvitten ja viteoitten kautta. Näyttely selittää millä lailla erilaiset asiat oon vaikuttahneet siihen, että suomi ja meänkieli oon säilyhneet pehreissä sukupolvesta toisseen. Näyttely oon osa tutkimusprojektia ”Ruotsinsuomalaisten ja meänkielisten kielellisiä elämänkertoja kolmessa sukupolvessa”. Näyttelyn kielihaastattelut oon Keminmaala syntyhneen ja kasavahneen Jaana Kolun (kielentutkija sekä apulaisprofessori / Itä-Suomen yliopisto ja dosentti / Oulun yliopisto) tekemiä.
Utställningen är en del av Tornedalens museum “Vårt gemensamma museum – Meän museo” jubileumsår.
I knutpunkten – Järnvägstrafikens historia vid gränsen mellan Finland och Sverige
28/1–18/5 2025
Haparanda och Torneå, Sverige och Finland, förenades med en järnvägsförbindelse år 1919. Persontågen mellan Torneå och Haparanda slutade gå år 1988. Nu återupptas persontrafiken år 2025. Varför byggdes förbindelsen från början, vad betydde den för trafiken, och varför togs den ur bruk? Idag ses järnvägsförbindelsen återigen som en viktig säkerhetsport mellan Finland och Sverige, som kopplar ihop dessa länder med Europa.
Egen produktion.
Med jaktfalkens ögon
Den norra regionen i klimatförändringarnas grepp
15/5–31/8 2025
Utställningen Med jaktfalkens ögon beskriver naturen i den norra Barentsregionen där en ung jaktfalk, som söker ett hem, färdas vida omkring.
Falkungen födder Urho Kekkonens nationalpark, inte långt från den ryska gränsen. Fågelungen är den äldsta och sista i sin syskonflock. Hur kommer den unga falken att klara sig? Kommen den att hitta en lämplig make och en trivsam boendemiljö i det ständigt föränderliga klimatet?
Hoppa på vingen och följ med hur klimatförändringarna påverkar naturens mångfald och naturhushållningen i den norra Barentsregionen.
#MedFalkensÖgon
Utställningen Med jaktfalkens ögon uppstod som ett resultat av Finlands miljöcentrals (Syke) projekt Påverkan av klimatförändringar på den biologiska mångfalden i Barentsregionen (BARIMS). Målet med projektet är att främja regionalt samarbete för att skydda hållbar utveckling och biologisk mångfald i Barents euro-arktiska och arktiska regioner.
Utställningen visas i museets studiesal.
Från Torneälven till Paris: håvfiskekulturen på väg till Unesco
Invigning 4 juni 2025
5/6–14/9 2025
I vår kommer en flerårig ansökan om Torneälvens håvfiskekultur att skickas in till Unescos lista över immateriellt kulturarv. Ansökan kommer att presenteras för allmänheten i form av en utställning. I utställningen kommer den gränsöverskridande håvfiskekulturen att beskrivs, och Unescos 2003-konvention om listning av immateriellt kulturarv förklaras.
Utställningen fokuserar på ansökningspaketet för håvfiskekulturen, som har skickats till Paris med kulturministrarnas underskrifter, men presenterar även de andra svenska och finska objekt som finns på listan. Skillnaderna mellan immateriellt kulturarv och världsarv (och andra Unesco-listor) behandlas subtilt men tydligt.
- Utställningen består av följande delar:
- Ansökningsformuläret
- 10 fotografier
- En 15 minuters dokumentärfilm
- Samtyckebrev från samhället som stödjer ansökan
Dessutom kan föremål relaterade till ämnet, en karta, andra filmer och eventuellt ritningar inkluderas i utställningen. Utställningen kommer även att ta hänsyn till TVDC-projektets element där det är möjligt, exempelvis genom att presentera den rörliga utställningen under arbetsnamnet “Håvbil”, som kommer att lanseras under 2026.
Vaakunakylä – Med min själs ögon
26/9–26/10 2025
Ett försök att gestalta det tyska soldatbostadsområdet, Vaakunakylä, som en upplevelsemässig miljö och levnadsplats genom konstnärligt uttryck och forskning.
Utställningen består av dokumentära och expressiva verk, som tillsammans bygger på ett fundament av arkeologiska fältstudier och samtidiga intervjuer. Angreppssättet har vuxit fram både konstnärsdrivet och med bas i arkeologi och forskningsmetoder. Medierna innefattar tredimensionella uttryck, foto- och textbaserade verk samt ny media.
Genom angreppssättet och medierna skapas en rum-tidslig, upplevelsemässig miljö där gränsen mellan verkligt och föreställt kan bli suddig, till skillnad från vetenskapliga tolkningar.
Det sociala och stadsmässiga statuset för Vaakunakylä, en barackby belägen på Hietasaari i Uleåborg, har genom tiden fångats i uttrycket Passar som en nagel i ögat. Vaakunakyläs baracker tillverkades ursprungligen för den tyska armén av det finska företaget Puutalo Oy. Efter kriget beslutades att barackerna skulle förstöras, men de såldes istället till Uleåborgs invånare på grund av bostadsbristen, vilket tillät denna stadsplaneringens kuriositet, Vaakunakylä, att stå kvar.
Utställningen granskar social ojämlikhet och välfärd, och ger insikter i det finska samhällspolitiken under återuppbyggnadstiden – då Finland i hög grad omvandlades till en nordisk välfärdsstat. Puutalo Oy spelade en central och framträdande roll särskilt i Vaakunakyläs historia och invånarnas liv. De barackhem som bildar Vaakunakylä är utgångspunkten för utställningens arkitektur och analysram.
Utställningen kombinerar långsiktig tidsmässig analys och teknologisk utveckling. De huvudsakliga materialen är trä, keramik och papper, och den använder ny teknik, såsom keramiska 3D-utskrifter och artificiell intelligens. Miljön som utställningen skapar, påminner som en arkeologisk fragment om det förlorade byggnadsarvet och livet i Vaakunakylä.
Utställningens koncept, konstverk och visuella utformning: Ari Björn / Art & Process
Utställningens kronologi och dramaturgi: Oula Seitsonen, Tuuli Matila, Marika Hyttinen och Annemari Tranberg
Åh, öl – En utställning om öl och ölbryggning i Finland och Torneå
14/11 2025–30/4 2026
Utställningen ger perspektiv på ölets mytologi, från dess skapelse till folkölens död. Besökare får ta del av bland annat ölbryggningens processer och de faktorer som påverkar den. Utställningen belyser även ölets roll i människors vardag, fest och tro, och undersöker hur samhället har varit både en reglerare och en strukturskapare för människor som dricker öl. Fotografier, föremål och reklam från olika tidsepoker leder besökarna in i de förflutnas ölhistoria.
Utställningslån från Finlands hotell- och restaurangmuseum. Utställningen kompletteras med delar om Torneås bryggerihistoria. Utställningen och dess biprogram arrangeras i samarbete med Tornion Panimo. Under utställningens period kommer gruppguider att erbjudas, där deltagarna först får lära sig om ölets historia på museet och därefter åka på bryggerivisning och ölprovning hos Tornion Panimo.