Ajankohtaista
Aineen taidemuseo kutsuu kaikki 5.12.2024 vammaistenpäivän juhlaan ja esittelee vammaisia kulttuuritoimijoita – Luvassa on kuvataidetta, musiikkia ja Signmark
Joulukuun 5. päivä 2024 Aineen taidemuseossa Torniossa vietetään kansainvälisen vammaistenpäivän juhlaa kello 12–14 osana DiDa – Disability Day Art & Action -festivaalia.
Tilaisuuden avaa juhlapuheellaan positiivisuudestaan tunnettu Signmark – Marko Vuoriheimo kello 12:00. Taidemuseon FOKUS-näyttelynä avataan Rovaniemellä työskentelevän taiteilijan Marjo Talvensaaren yksityisnäyttely, taiteilija on tulkin avulla kertomassa teoksistaan kello 12:30 alkaen. Ville Köngäs Duo soittaa ja tanssittaa kello 13:00 alkaen. Kello 13:30 kuvailutulkattu opastus Aineen taidemuseon kokoelmanäyttelyn teoksiin.
Tilaisuudessa tarjotaan kakkukahvit ja koko tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.
Aineen taidemuseo on esteetön tila. Juhlapuheen kieli on suomalainen viittomakieli, joka tulkataan suomeksi. Tilassa on induktiosilmukka.
Tilaisuuden taiteilijoista ja esiintyjistä:
Marko ”Signmark” Vuoriheimo on tullut tunnetuksi viittomakielisenä aktiivina ja laajan yleisön tietoon Vuoriheimo nousi Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailussa vuonna 2022. Signmark oli maailman ensimmäinen kuuro artisti, joka levytti kansainväliselle levy-yhtiölle. Musiikkinsa ohella Signmark, Marko Vuoriheimo tekee puhujan työtä yhteistyössä mm. Ulkoministeriön kanssa. Vuoriheimo käsittelee puheissaan usein luovuuteen, asenteisiin ja vammaisten oikeuksiin liittyviä teemoja.
Marjo Talvensaari (s.1986) on Kemijärveltä kotoisin oleva taiteilija ja Down-ihminen. Talvensaari on pienestä pitäen tehnyt taidetta. Talvensaari opiskeli maalausta Lehtimäen opistossa ja on opiskellut kuva-artesaaniksi kuvallisen ilmaisun linjalla Kaarisilta erityisoppilaitoksessa Nastolan Villähteellä, jossa kolmivuotiset opinnot päättyivät vuonna 2010. Marjo Talvensaari on osallistunut näyttelyihin mm. Helsingissä Galleria Art Kaarisilta, Lumipalloefekti 3 Aineen taidemuseo sekä useissa kirjastoissa ja kulttuuritaloissa. Marjo Talvensaari sai kunniamaininnan Kaarisilta Biennalessa vuonna 2013 ja on Lapin taiteilijaseuran jäsen.
Ville Köngäs on torniolainen laulaja, joka tunnetaan monipuolisesta ohjelmistostaan. Kesällä 2024 24-vuotias Köngäs pääsi Seinäjoen tangomarkkinoiden finalistiksi ensi yrittämällä. Syntymästään sokea Ville Köngäs on valmistunut muusikoksi vuonna 2023 Pop & Jazz Konservatorio Lappia Torniosta.
Tapahtuma on saanut tukea Vappu ja Oskari Yli-Perttulan säätiöltä.
Lisätietoja:
Aineen taidemuseo
aine.taidemuseo@tornio.fi
+358 (0)50 5946868
Amanda Hakoköngäs
amanda.hakokongas[at]tornio.fi
+358 (0)406147244
Taidebasaari tulee jälleen!
Perinteeksi muodostunut Taidebasaari tulee jälleen marraskuun 23. ja 24. päivä. Tapahtuma on avoinna klo 11–17.
Taidebasaarin myyjäksi ilmoittautuminen on auki ja on avoinna aina 17.11. saakka.
Lisätietoa taidebasaarista ja ilmoittautuminen löytyy täältä.
Nähdään Taidebasaarissa!
Sateenkaarihistoriakuukauden tapahtumia Aineen taidemuseossa 20.11.
Meri-Lapin Seta ry. ja Aineen taidemuseo järjestävät marraskuussa keskiviikkona 20.11. Torniossa kaikille avoimen ja maksuttoman iltapäivätapahtuman, jossa tuodaan esille sateenkaarihistoriaa. Iltapäivä sisältää tietokilpailun, lyhytelokuvia ja näyttelyopastuksen.
Meri-Lapin Seta ry. järjestämä sateenkaarihistoria-aiheinen tietokilpailu Aineen taidemuseon kahvilassa kello 15:30. Näyttelyopastus kello 16:30 Aineen taidemuseon kokoelmanäyttelyyn Mitäs täällä tapahtuu?. Kierroksella pääset oppaan kanssa tarkastelemaan taideteoksia muun muassa sukupuolen, vallan ja seksuaalivähemmistöjen historian näkökulmasta. Kierroksella tutustutaan esimerkiksi teoksiin taiteilijoilta Magnus Enckell, Tove Jansson, Viggo Wallensköld ja Jaanus Samma. Vapaa pääsy kierrokselle ja kaikkiin Aineen taidemuseon näyttelyihin kello 15–18.
Iltapäivän ajan kello 15–18 Aineen taidemuseon auditoriossa suomalaisen mediataiteen seuran AV-arkin lyhytelokuvia: Mediataide kasvattaa Queer Bodies. Vapaa pääsy!
Aineen taidemuseon tilat on esteettömät. Rakennuksessa on esteetön wc ja sukupuolineutraali wc.
Kuukauden pohjoismaiset elokuvat jatkuvat taas!
Elokuvat esitetään joka kuukauden toinen keskiviikko syyskuusta joulukuuhun.
Näytökset järjestetään yhteistyössä Tornion Pohjola Nordenin kanssa.
Näytöksiin on vapaa pääsy. Tervetuloa!
- ke 13.11.2024 klo 17.00 Sulis 1907 (Nils Gaup, Norja 2023), 107 min, K/F12, suom. tekstitys
- ke 11.12.2024 klo 17.00 Dancing Queen (Aurora Gossé, Norja 2023), 90 min, K/F12, suom. tekstitys
Iloa päivään taiteesta – maksutonta taidetoimintaa +65-vuotiaille
FOKUS-näyttelyssä vietetään syksyllä 2.10.–1.12.2024 videoviikkoja!
Videoviikoilla esittelemme kokoelmissamme olevia videoteoksia. Teokset ovat esillä Aineen taidemuseon aulassa ja niihin on vapaa pääsy!
Videoviikot esittelevät teoksia mm. taiteilijoilta Joel Karppanen, Karin Keisu & Josse Thuresson, Illusia Juvani, Niina Lehtonen Braun ja Anna-Kaisa Ant-Wuorinen.
Aineen taidemuseo ja Kemin taidemuseo järjestävät vuonna 2025 viidennen Lumipalloefekti näyttelyn. Jenny ja Antti Wihurin rahaston WihuriEfekti- taidepalkinto 10.000 € jaetaan näyttelyn yhteydessä
Pohjoisen taiteen ryhmänäyttelyiden sarja saa jatkoa tulevana vuonna 2025, kun Aineen taidemuseo ja Kemin taidemuseo yhdistävät voimansa ja järjestävät viidennen Lumipalloefekti-ryhmänäyttelyn.
Pohjoiset taidemuseot ovat vuodesta 2012 vuorotelleet, alun perin biennaalina alkaneen PohjoisSuomen aluetaidenäyttelyn järjestämisessä. Edellisen kerran Lumipalloefekti nähtiin Oulun taidemuseossa vuonna 2021. Näyttelyssä on perinteisesti esitelty Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnista tulevaa taidetta. Teokset valitaan kaikille avoimen haun perusteella. Teoksia tulee esille museoiden sisätiloihin ja Torniossa myös ulkotilaan.
Näyttelyn yhteydessä jaetaan Jenny ja Antti Wihurin rahaston WihuriEfekti- palkinto. Palkinnon arvo on 10.000 € ja se voidaan jakaa myös kahden taiteilijan kesken.
Tulevan Lumipalloefektin kuraattorina toimii Merja Briñón. Briñón on Helsingissä työskentelevä taidemanageri, kuvataiteilija ja kuraattori, joka on toiminut Taidekeskus KulttuuriKauppilan ja Art Ii Biennaalin taiteellisena johtajana sekä Helsingin taiteilijaseuran toiminnanjohtajana.
Aineen ja Kemin taidemuseo toivovat Lumipalloefektiin ennakkoluulotonta ja raikasta pohjoista nykytaidetta ja kannustavat kaikkia sukupuolia ja sukupuoli-identiteettejä edustavia ja eri vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä hakijoiksi, riippumatta hakijan etnisestä alkuperästä, mahdollisesta toimintaesteestä, uskonnosta tai iästä. Hakea voi alalla toimiva ammattitaiteilija tai uransa alussa oleva ja alaa edelleen opiskeleva.
Taiteilijalle maksetaan näyttelypalkkio OKM:n suosituspalkkiojärjestelmän (OKM 2021) mukaisesti sillä ehdolla, että näyttely saa Museovirastolta hakemaansa avustusta.
Lumipalloefekti näyttely on esillä Aineen taidemuseossa Torniossa ja Kemin taidemuseossa 23.8.– 16.11.2025.
Lisätietoja: Aineen taidemuseon johtaja Virpi Kanniainen, +358 50 597 1197 ja Kemin taidemuseon johtaja Tanja Kavasvuo +358 40 357 6991
Aineen taidemuseon näyttelyt käsittelevät vuonna 2024 uneksimisen, pimeyden, näkymisen ja näkymättömyyden teemoja – luvassa maalarimestareita, grafiikkaa ja liikkuvaa kuvaa
Aineen taidemuseon vuoden 2024 ensimmäinen näyttely esittelee ruotsalaisen taiteilijaduon Karin Keisu (1995, Juoksengi, Ruotsi) ja Josse Thuresson (1992, Tukholma) uutta tuotantoa. Keisun ja Thuressonin näyttelyn Jaettu poissaolo / En delad frånvaro / A Shared absence perustana on Selma Lagerlöfin kirja Peukaloisen retket (1906–1907) ja se kuinka Tornionlaakso sekä Suomen ja Ruotsin raja on tehty alkuperäisessä Lagerlöfin tarinassa täysin näkymättömäksi. Näyttely avautuu 23.2.2024 ja on esillä 12.5.2024 asti.
Aineen taidemuseon kesän 2024 päänäyttelynä nähdään taidegraafikko, professori Kuutti Lavosen tuotantoa. Loppuvuoden 2024 näyttelyt tarjoilevat monipuolista maalaustaiteen ja värien äärellä herkuttelua. Oululaisen Kirsti Muinosen tuotantoa nähdään syksyllä 2024 ja vuoden päättää kittiläläisen taiteilijaduon Raisa Raekallion ja Misha del Valin näyttely.
Aineen taidemuseon suositut, vuonna 2023 alkaneet näyttelyt Yhteistyötä ja ystävyyttä – teoksia Maaretta Jaukkurin kokoelmasta jatkuu 4.2.2024 saakka ja kokoelmanäyttelyt Risteyksiä ja FOKUS Annikki Luukela ovat esillä 28.1.2024 saakka. Aineen taidemuseon uusittu kokoelmanäyttely Mitäs täällä tapahtuu? jatkuu vuoden 2024 ajan osin uudelleen varioituna.
Aineen taidemuseolle Tornioon merkittävä lahjoitus nykytaiteen professori Maaretta Jaukkurilta
Kuva: Petri Summanen
Aineen taidemuseo on saanut merkittävän lahjoituksen nykytaiteen professori, kuraattori Maaretta Jaukkurilta. Lahjoitus käsittää taidekokoelman, joka sisältää yli sata taideteosta taiteilijoilta kuten Paul Osipow, Kain Tapper ja Leena Luostarinen sekä kansainvälisiltä taiteilijoilta mukaan lukien mm. Ilya Kabakov, Anne-Karin Furunes ja Hulda Hákon.
Maaretta Jaukkurin mukaan lahjoituskokoelma heijastaa hänen yli neljän vuosikymmenen aikana tekemäänsä yhteistyötä nykytaiteilijoiden kanssa. Samalla se kertoo myös Jaukkurin omista kiinnostuksen kohteista. Lisäksi pohjoismaisuus on yksi kokoelman ominainen piirre.
Olen kiinnostuksella seurannut Aineen taidemuseon kokoelmapolitiikkaa, jonka yhtenä painopisteenä on pohjoissuomalainen taide. Toivon todella, että kokoelmasta on iloa kaupungin asukkaille ja että se omalta osaltaan tarjoaa museolle mahdollisuuksia laajentaa näyttelytoiminnan sisältöä. Aineen taidemuseo on minulle tärkeä, sillä Tornio on isäni kotikaupunki ja olen myös elänyt ensimmäiset vuoteni Torniossa.
Maaretta Jaukkuri
Aineen taidemuseon johtaja Virpi Kanniaisen mukaan lahjoitus täydentää erittäin hyvin Aineen taidemuseon omia kokoelmia.
Aineen taidemuseo ja Tornion kaupunki ovat erittäin iloisia ja kiitollisia vastaanottaessaan Maaretta Jaukkurin ainutlaatuisen ja arvokkaan taidekokoelmalahjoituksen. Kokoelma on Aineen taidemuseolle monin tavoin merkittävä, sillä se on ajallisesti yhtenäinen läpileikkaus suomalaista nykytaidetta ja sisältää niin kansallisesti kuin kansainvälisesti ansioituneita taiteilijoita. Odotamme innolla ensi syksyä, jolloin pääsemme esittelemään kokoelmaa kaikkien iloksi.
Virpi Kanniainen, museonjohtaja
Maaretta Jaukkurin kokoelmasta kuratoitu näyttely avautuu Aineen taidemuseossa loppuvuonna 2023. Näyttelyn kuraattorina toimii Maaretta Jaukkuri.
Maaretta Jaukkuri on syntynyt Rovaniemellä ja viettänyt lapsuutensa varhaisvuodet Torniossa. Jaukkuri on tehnyt mittavan uran Pohjoismaisen ja kansainvälisen nykytaiteen ja kuratoinnin parissa. Jaukkuri toimii Pohjoismaisen taidekeskuksen näyttelypäällikkönä, Tukholman Moderna Museetin vt. kuraattorina, Nykytaiteen museo Kiasman intendenttinä, Oslon Kunstnernes Husin taiteellisena johtajana, Trondheimin yliopiston professorina ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian Praxis-maisteriohjelman professorina. Hänen nimeään kantava säätiö Maaretta Jaukkuri Foundation toimi Pohjois-Norjan Lofooteilla, jossa säätiö ylläpitää residenssitoimintaa. Jaukkuri on työskennellyt koko uransa ajan merkittävien kansainvälisten taiteilijoiden kanssa ja ollut muun muassa luomassa ja kuratoinut Pohjois-Norjaan Artscape Nordland kansainvälistä veistotaiteen verkostoa.
Aineen taidemuseon toiminta pohjautuu vuonna 1974 perustetun Aineen Kuvataidesäätiön suomalaisen taiteen kokoelmalle. Aineen Kuvataidesäätiön kokoelma on torniolaisten kokoelmakeräilijöiden Eila (1920–2013) ja Veli Aineen (1919–2008) elämäntyön tulosta. Yleisölle Aineen taidemuseo avautui vuonna 1986. Kokoelmiin kuuluu tänä päivänä yli 3 500 taideteosta. Museon vuosittainen kävijämäärä on vakiintunut noin 20 000 kävijään vuodessa.
Lisätietoa:
museonjohtaja Virpi Kanniainen
virpi.kanniainen@tornio.fi puh. +358 (0)50 597 1197