Ajan­koh­tais­ta

Aineen taidemuseo on kuvataiteen ja moninaisen kulttuurin koh­taus­paik­ka.

Ajan­koh­tais­ta

Aineen taidemuseo tuo vuonna 2025 näyt­te­lyis­sään esille tilaan, ark­ki­teh­tuu­riin ja yhteiseen ympäristöön liittyvää taidetta. Luvassa on tekstiilejä, pohjoista katsetta ja tilallisia piirroksia!

Kaarina Kaikkonen, Kuva: Jakke Nikkarinen/Hanaholmen

Huhtikuussa 25.4.2025 avautuu rakastetun kuvanveistäjä ja tilallisista tekstiiliteoksistaan kansainvälisesti tunnetun Kaarina Kaikkosen näyttely. Näyttely jatkuu koko kesän aina 3. elokuuta 2025 saakka.

Syksyllä Aineen taidemuseolla on ilo esitellä pohjoista nykytaidetta, kun Lumipalloefekti 5 Pohjoinen katse -ryhmänäyttely tuo yhteen kymmenen nykytaiteilijaa. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Kemin taidemuseon kanssa.

Vuoden viimeinen vaihtuva näyttely on Göteborgissa työskentelevän kuvataiteilija Edith Hammarin yksityisnäyttely, joka on esillä Aineen taidemuseossa 27.11.2025-28.2.2026. Kyseessä on tilallisista piirroksistaan ja sarjakuvistaan tunnetun taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely museossa.

Aineen taidemuseon kokoelmanäyttelyt keskittyvät vuonna 2025 tilaan, arkkitehtuuriin ja yhteiseen ympäristöömme. Kokoelmanäyttely Talo taiteelle avautuu ystävänpäivänä 14.2.2025 ja esittelee neljäkymmentä vuotta täyttävää, arkkitehti Matti Porkan suunnittelemaa Rajakartano-rakennusta.

Lisäksi taidemuseon erilaiset tapahtumat ja yleisötyö tulevat nostamaan esille juhlavuoden teemaa. Pysythän siis kuulolla tulevasta – tavataan Aineen taidemuseossa!

Lu­mi­pal­loe­fek­ti 5 -näyttelyn tai­tei­li­ja­va­lin­nat julki – kak­si­kym­men­tä ny­ky­tai­tei­li­jaa Aineen tai­de­museos­sa ja Kemin tai­de­museos­sa 23.8.–16.11.2025

Lumipalloefekti 5 – Pohjoinen katse tutkii pohjoista elämää ilmiöineen. Näyttelyn teokset käsittelevät ajankohtaisia aiheita liikkuen temaattisesti luonnon ja ihmisen suhteesta perinteisiin, kiusaamisesta uskontoon ja haastavaan lapsuuteen. Maailman katse on myös kääntynyt pohjoiseen: geopoliittisesti arktisen alueen merkitys kasvaa koko ajan.

Näyttelyn taiteilijat valittiin vuonna 2024 järjestetyn avoimen haun kautta, johon haki ennätyksellisesti 262 taiteilijaa. Esikarsinnan ja taiteilijavalinnat tekivät Lumipalloefektin kuraattori Merja Briñón sekä Aineen ja Kemin taidemuseon näyttelytyöryhmä.

Näyttelyn taiteilijat
Aineen taidemuseo:
Jaakko Autio, John Court, Johannes Heikkilä, Savu Korteniemi, Markku Laakso, Pia Männikkö, Tommi Pasanen, Harriina Räinä, Saku Soukka, Meri Toivanen
Kemin taidemuseo:
Pekka Homanen, Maria Huhmarniemi, Rosa Kansala, Jonas Karén, Elina Länsman, Mayumi Niiranen-Hisatomi, Milla-Kariina Oja, Juha Allan Ekholm & Jussi Valtakari, Tommi Yläjoki

Lumipalloefekti 5 – Pohjoinen katse 23.8.–16.11.2025 Aineen taidemuseossa ja Kemin taidemuseossa

Lisätietoja:
Aineen taidemuseo
Virpi Kanniainen, museonjohtaja, 0505971197, virpi.kanniainen@tornio.fi
Kemin taidemuseo
Tanja Kavasvuo, museonjohtaja, 040 357 6991 tanja.kavasvuo@kemi.fi

Aineen tai­de­museos­sa vuonna 2024 vetonaulana mes­ta­ri­tai­degraa­fik­ko Kuutti Lavonen sekä lasten ja nuorten vahva osallisuus

Aineen taidemuseon vuosi 2024 sisälsi ennätyksellisen paljon taidekasvatustyötä, lasten ja nuorten osallisuuden lisäämistä, kymmenen uutta näyttelyä ja lukuisia kulttuuritapahtumia. Taidemuseossa vieraili vuoden 2024 aikana lähes 20 000 ihmistä. Aineen taidemuseo on ollut vilkas tapahtumapaikka koko vuoden. Suosituimpia tapahtumia olivat Kauhukartano yli 400 kävijällä ja kaksipäiväinen Taidebasaari lähes 1000 kävijällä. Joka kuukausi järjestettiin myös yleisöopastuksia, konsertteja ja elokuvanäytöksiä.

En­nä­tys­vil­kas, jalkautuva tai­de­kas­va­tus­työ

Vuosi 2024 jää historiaan lasten ja nuorten osallisuuden lisäämisessä. Aineen taidemuseon taidekasvatustyö tavoitti ennätyksellisesti yli 7 000 osallistujaa. Taidepajoja pidettiin vuoden aikana enemmän kuin koskaan, kaikkiaan 518 työpajaa. Aineen taidemuseon museopedagoginen työ on valtakunnallisissa tilastoissa osallistuja- ja työpajamääriltään maan kärkeä.

Aineen taidemuseon johtaja Virpi Kanniaisen mukaan Aineen taidemuseon tavoite on olla nuorille paikka, jossa toivo ja mahdollisuudet kohtaavat. ”Yleisötyön ja taidekasvatuksen kautta Aineen taidemuseo kutsuu nuoria mukaan kehittämään kriittistä ajattelua, jakamaan näkökulmia, tietoa ja kokemuksia. Yleisötyön ja taidekasvatuksen kautta mahdollistettu lasten ja nuorten osallistuminen edistää samalla koko yhteiskunnan pitkäaikaista hyvinvointia ja kulttuurista kestävyyttä.”

Aineen taidemuseo on kehittänyt osallisuutta edistävää, liikkuvaa taidekasvatustyötä, joka ulottuu Torniosta useisiin lähikuntiin. Taidekasvatustyötä tehtiin kaikissa ikäryhmissä alkaen varhaiskasvatuksen 1–2 vuotiaista aina senioreihin saakka. Erityisesti työikäisille suunnattujen työhyvinvointi-taidepajojen määrä kasvoi. Vakiintuneita yhteistyökumppaneita olivat mm. Tornion Perheiden Talo ry., Tornion seurakunta ja Meän talo. Taidemuseossa aloitettiin kerran viikossa kokoontuva taidekerho osana Metka – Tornion harrastamisen malli -hanketta. Lisäksi Aineen taidemuseo ja Tornionlaakson museo toteuttivat yhteisen Kalevalaa kouluihin -hankkeen.

Näyttelyt syr­jäy­ty­mis­vaa­ras­sa olevien nuorten kanssa, Tor­nion­laak­son vaiettua historiaa ja maa­laus­tai­teen mestareita

Aineen taidemuseon näyttelyvuosi sisälsi taidetta Tornionlaakson perspektiivistä, kun vuoden alussa avattiin ruotsalaisen taiteilijaduo Karin Keisun & Josse Thuressonin näyttely Jaettu poissaolo, joka käsitteli Selma Lagerlöfin klassikkokirjan Peukaloisen retket, suhdetta Tornionjokilaaksoon.

Aineen taidemuseon kokoelmanäyttely luotiin osallistavalla tavalla, kun joukko nuoria erityisammattioppilaitos Luovilta ja Tornion Työvoimalasäätiön Startti-pajalta kuratoi ystävänpäivänä avautuneen näyttelyn Lähellä – Teoksia Aineen Kuvataidesäätiön ja Aineen taidemuseon kokoelmista.

Aineen taidemuseon vilkkainta aikaa oli kesä ja Kuutti Lavosen yksityisnäyttely Purjehdus hiljaisuuteen veti ennätysmäärän yleisöä. Vuoden 2024 lopussa esiteltiin kaksi pohjoisten taiteilijoiden näyttelyä, oululaisen taidemaalari Kirsti Muinosen Piknik ja kittiläläisen taiteilijaparin Raisa Raekallion & Misha del Valin näyttely Lapin piha. FOKUS näyttelyiden sarja keskittyi vuoden 2024 alussa taidegraafikoihin Sointu Viinikka, Kari Huhtamo, Elsa Ytti ja Ernst Mether-Borgström sekä Videoviikot-nimiseen kokonaisuuteen, jossa esiteltiin videoteoksia taiteilijoilta Joel Karppanen, Illusia Juvani, Niina Lehtonen Braun, Anna-Kaisa Ant-Wuorinen sekä Karin Keisu & Josse Thuresson. Vuoden 2024 viimeisessä FOKUS näyttelyssä keskitytään kemijärveläisen taiteilija Marjo Talvensaaren tuotantoon vuosilta 2022–2024. Näyttely FOKUS Marjo Talvensaari jatkuu 2.2.2025 saakka.

Tai­de­museoa­lue jatkaa ke­hit­ty­mis­tään – tavoitteena kan­sain­vä­li­nen veis­tos­puis­to

Aineen taidemuseon piha-aluetta remontoidaan vuosina 2024–2025, parantaen mm. alueen valaistusta, viihtyisyyttä ja reititystä. Taidemuseo hankki uuden julkisen taideteoksen, joka sijoitettiin museorakennuksen länsirannalle kehittyvään veistospuistoon. Kuvanveistäjä Emma Jääskeläisen teos Cloud Number Nine (2021) edustaa uuden sukupolven kuvanveistoa ja jatkaa Eila ja Veli Aineen aloittamaa työtä taiteen saavutettavuuden lisäämiseksi kaikille.


Lisätietoja:
Virpi Kanniainen, Aineen taidemuseon johtaja
+358 50 597 1197, virpi.kanniainen@tornio.fi
Anita Alamaunu, museolehtori
+358 50 597 1192, anita.alamaunu@tornio.fi

Aineen taidemuseo ja Kemin taidemuseo järjestävät vuonna 2025 viidennen Lu­mi­pal­loe­fek­ti näyttelyn. Jenny ja Antti Wihurin rahaston Wi­hu­riE­fek­ti- tai­de­pal­kin­to 10.000 € jaetaan näyttelyn yhteydessä

Pohjoisen taiteen ryhmänäyttelyiden sarja saa jatkoa tulevana vuonna 2025, kun Aineen taidemuseo ja Kemin taidemuseo yhdistävät voimansa ja järjestävät viidennen Lumipalloefekti-ryhmänäyttelyn.

Pohjoiset taidemuseot ovat vuodesta 2012 vuorotelleet, alun perin biennaalina alkaneen PohjoisSuomen aluetaidenäyttelyn järjestämisessä. Edellisen kerran Lumipalloefekti nähtiin Oulun taidemuseossa vuonna 2021. Näyttelyssä on perinteisesti esitelty Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnista tulevaa taidetta. Teokset valitaan kaikille avoimen haun perusteella. Teoksia tulee esille museoiden sisätiloihin ja Torniossa myös ulkotilaan.

Näyttelyn yhteydessä jaetaan Jenny ja Antti Wihurin rahaston WihuriEfekti- palkinto. Palkinnon arvo on 10.000 € ja se voidaan jakaa myös kahden taiteilijan kesken.

Tulevan Lumipalloefektin kuraattorina toimii Merja Briñón. Briñón on Helsingissä työskentelevä taidemanageri, kuvataiteilija ja kuraattori, joka on toiminut Taidekeskus KulttuuriKauppilan ja Art Ii Biennaalin taiteellisena johtajana sekä Helsingin taiteilijaseuran toiminnanjohtajana.

Aineen ja Kemin taidemuseo toivovat Lumipalloefektiin ennakkoluulotonta ja raikasta pohjoista nykytaidetta ja kannustavat kaikkia sukupuolia ja sukupuoli-identiteettejä edustavia ja eri vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä hakijoiksi, riippumatta hakijan etnisestä alkuperästä, mahdollisesta toimintaesteestä, uskonnosta tai iästä. Hakea voi alalla toimiva ammattitaiteilija tai uransa alussa oleva ja alaa edelleen opiskeleva.

Taiteilijalle maksetaan näyttelypalkkio OKM:n suosituspalkkiojärjestelmän (OKM 2021) mukaisesti sillä ehdolla, että näyttely saa Museovirastolta hakemaansa avustusta.

Lumipalloefekti näyttely on esillä Aineen taidemuseossa Torniossa ja Kemin taidemuseossa 23.8.– 16.11.2025.

Lisätietoja: Aineen taidemuseon johtaja Virpi Kanniainen, +358 50 597 1197 ja Kemin taidemuseon johtaja Tanja Kavasvuo +358 40 357 6991