Ajan­koh­tais­ta

Aineen taidemuseo on kuvataiteen ja moninaisen kulttuurin koh­taus­paik­ka.

Ajan­koh­tais­ta

Aineen tai­de­museos­sa vuonna 2024 vetonaulana mes­ta­ri­tai­degraa­fik­ko Kuutti Lavonen sekä lasten ja nuorten vahva osallisuus

Aineen taidemuseon vuosi 2024 sisälsi ennätyksellisen paljon taidekasvatustyötä, lasten ja nuorten osallisuuden lisäämistä, kymmenen uutta näyttelyä ja lukuisia kulttuuritapahtumia. Taidemuseossa vieraili vuoden 2024 aikana lähes 20 000 ihmistä. Aineen taidemuseo on ollut vilkas tapahtumapaikka koko vuoden. Suosituimpia tapahtumia olivat Kauhukartano yli 400 kävijällä ja kaksipäiväinen Taidebasaari lähes 1000 kävijällä. Joka kuukausi järjestettiin myös yleisöopastuksia, konsertteja ja elokuvanäytöksiä.

En­nä­tys­vil­kas, jalkautuva tai­de­kas­va­tus­työ

Vuosi 2024 jää historiaan lasten ja nuorten osallisuuden lisäämisessä. Aineen taidemuseon taidekasvatustyö tavoitti ennätyksellisesti yli 7 000 osallistujaa. Taidepajoja pidettiin vuoden aikana enemmän kuin koskaan, kaikkiaan 518 työpajaa. Aineen taidemuseon museopedagoginen työ on valtakunnallisissa tilastoissa osallistuja- ja työpajamääriltään maan kärkeä.

Aineen taidemuseon johtaja Virpi Kanniaisen mukaan Aineen taidemuseon tavoite on olla nuorille paikka, jossa toivo ja mahdollisuudet kohtaavat. ”Yleisötyön ja taidekasvatuksen kautta Aineen taidemuseo kutsuu nuoria mukaan kehittämään kriittistä ajattelua, jakamaan näkökulmia, tietoa ja kokemuksia. Yleisötyön ja taidekasvatuksen kautta mahdollistettu lasten ja nuorten osallistuminen edistää samalla koko yhteiskunnan pitkäaikaista hyvinvointia ja kulttuurista kestävyyttä.”

Aineen taidemuseo on kehittänyt osallisuutta edistävää, liikkuvaa taidekasvatustyötä, joka ulottuu Torniosta useisiin lähikuntiin. Taidekasvatustyötä tehtiin kaikissa ikäryhmissä alkaen varhaiskasvatuksen 1–2 vuotiaista aina senioreihin saakka. Erityisesti työikäisille suunnattujen työhyvinvointi-taidepajojen määrä kasvoi. Vakiintuneita yhteistyökumppaneita olivat mm. Tornion Perheiden Talo ry., Tornion seurakunta ja Meän talo. Taidemuseossa aloitettiin kerran viikossa kokoontuva taidekerho osana Metka – Tornion harrastamisen malli -hanketta. Lisäksi Aineen taidemuseo ja Tornionlaakson museo toteuttivat yhteisen Kalevalaa kouluihin -hankkeen.

Näyttelyt syr­jäy­ty­mis­vaa­ras­sa olevien nuorten kanssa, Tor­nion­laak­son vaiettua historiaa ja maa­laus­tai­teen mestareita

Aineen taidemuseon näyttelyvuosi sisälsi taidetta Tornionlaakson perspektiivistä, kun vuoden alussa avattiin ruotsalaisen taiteilijaduo Karin Keisun & Josse Thuressonin näyttely Jaettu poissaolo, joka käsitteli Selma Lagerlöfin klassikkokirjan Peukaloisen retket, suhdetta Tornionjokilaaksoon.

Aineen taidemuseon kokoelmanäyttely luotiin osallistavalla tavalla, kun joukko nuoria erityisammattioppilaitos Luovilta ja Tornion Työvoimalasäätiön Startti-pajalta kuratoi ystävänpäivänä avautuneen näyttelyn Lähellä – Teoksia Aineen Kuvataidesäätiön ja Aineen taidemuseon kokoelmista.

Aineen taidemuseon vilkkainta aikaa oli kesä ja Kuutti Lavosen yksityisnäyttely Purjehdus hiljaisuuteen veti ennätysmäärän yleisöä. Vuoden 2024 lopussa esiteltiin kaksi pohjoisten taiteilijoiden näyttelyä, oululaisen taidemaalari Kirsti Muinosen Piknik ja kittiläläisen taiteilijaparin Raisa Raekallion & Misha del Valin näyttely Lapin piha. FOKUS näyttelyiden sarja keskittyi vuoden 2024 alussa taidegraafikoihin Sointu Viinikka, Kari Huhtamo, Elsa Ytti ja Ernst Mether-Borgström sekä Videoviikot-nimiseen kokonaisuuteen, jossa esiteltiin videoteoksia taiteilijoilta Joel Karppanen, Illusia Juvani, Niina Lehtonen Braun, Anna-Kaisa Ant-Wuorinen sekä Karin Keisu & Josse Thuresson. Vuoden 2024 viimeisessä FOKUS näyttelyssä keskitytään kemijärveläisen taiteilija Marjo Talvensaaren tuotantoon vuosilta 2022–2024. Näyttely FOKUS Marjo Talvensaari jatkuu 2.2.2025 saakka.

Tai­de­museoa­lue jatkaa ke­hit­ty­mis­tään – tavoitteena kan­sain­vä­li­nen veis­tos­puis­to

Aineen taidemuseon piha-aluetta remontoidaan vuosina 2024–2025, parantaen mm. alueen valaistusta, viihtyisyyttä ja reititystä. Taidemuseo hankki uuden julkisen taideteoksen, joka sijoitettiin museorakennuksen länsirannalle kehittyvään veistospuistoon. Kuvanveistäjä Emma Jääskeläisen teos Cloud Number Nine (2021) edustaa uuden sukupolven kuvanveistoa ja jatkaa Eila ja Veli Aineen aloittamaa työtä taiteen saavutettavuuden lisäämiseksi kaikille.


Lisätietoja:
Virpi Kanniainen, Aineen taidemuseon johtaja
+358 50 597 1197, virpi.kanniainen@tornio.fi
Anita Alamaunu, museolehtori
+358 50 597 1192, anita.alamaunu@tornio.fi

Aineen taidemuseon veis­tos­puis­to täydentyi palkitun ku­van­veis­tä­jän teoksella – Emma Jääs­ke­läi­sen Cloud Number Nine osaksi Aineen taidemuseon kokoelmaa

Aineen taidemuseo on täydentänyt vuoden 2024 lopussa ulkona sijaitsevaa veistospuistoaan suomalaisen, palkitun kuvanveistäjän Emma Jääskeläisen teoksella Cloud Number Nine. Teos on valmistettu Pohjois-Norjasta louhitusta Hermelin marmorista ja sen valmistumisvuosi on 2021. Teos sijaitsee Tornion Länsirannalla, Aineen taidemuseon julkisivun vieressä, lähellä Ukri Merikannon Hamlet (1997) veistosta.

Emma Jääskeläinen (s.1988, Espoo) on Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2018 valmistunut taiteilija. Tämän jälkeen Jääskeläinen on noussut nopeasti yhdeksi suomalaisen kuvanveiston kiinnostavimmista nimistä.

Vuonna 2022 Emma Jääskeläinen valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Jääskeläisen teoksia on esitelty Kuntsin taidemuseossa, Vaasassa esillä olleen Vuoden nuori taiteilija -näyttelyn lisäksi mm. nykytaiteen museo Kiasmassa (Kiasma Commission by Kordelin), Vleeshall-taidehallissa Hollannissa sekä Rauma Triennalessa. Jääskeläisen teoksia kuuluu useisiin merkittäviin kokoelmiin mm. Kiasman, Helsingin taidemuseon ja Saastamoisen säätiön kokoelmiin.

Emma Jääskeläisen veistokset sisältävät lempeää huumoria, jossa arkiset ja pienet kokemukset ovat keskiössä suurten, herooisten tarinoiden sijaan. Taiteilijan teoksissa monumentit ja kovat materiaalit muuttuvat usein pehmeiksi, leikkisiksi ja kehollisiksi kokemuksiksi.

Teos Cloud Number Nine on ystävällinen ja pyöreä kämmen, joka kutsuu tarkastelemaan sen sormenpäissä olevia metallikieliä, joista sormet ovat kuin valmiina näppäilemään esiin säveliä. Sileäksi käsitelty marmori näyttää lukuisat eri sävynsä ja muuttuu Emma Jääskeläisen teoksessa lähes pehmeäksi materiaaliksi, kylmän ja kovan kiven sijaan.

Aineen taidemuseon johtaja Virpi Kanniainen näkee kehittyvän veistospuiston jatkumona Eila ja Veli Aineen merkittävälle työlle taiteen ja kulttuurin parissa Pohjois-Suomessa:

“Aineen taidemuseon ulkoalueella on ollut esillä museon kokoelmiin kuuluvia teoksia sen alkuvuosista lähtien. Veistospuisto on julkinen ja kaikille avoin. Se vahvistaa taidemuseon tavoitetta tuoda taidetta ja kulttuuria mahdollisimman monen ihmisen ulottuville. Taide ja kulttuuri ovat perusoikeus ja julkinen taide on sitä demokraattisimmillaan, kaikkien kohdattavissa ja koettavissa. Keskeisellä paikalla kaupunkia, monen arkisen reitin varrella olevan veistospuiston taide voi koskettaa myös heitä, joiden elämään taide ei ehkä muuten kuulu.”

Veistospuiston alue liittyy myös Tornion kaupungin haluun kehittää Rantakadun kulttuurisatamaa, johon kuuluu myös muita Tornion kaupungin kulttuuripalveluiden yksiköitä.

“Olemme iloisia, että Rantakadun kulttuurisatama -kehittämishankkeen myötä veistospuiston saavutettavuus on lisääntynyt polun, istuimien ja valaistuksen avulla ja tulemme jatkamaan veistospuiston kehittämistä osana museokokonaisuutta.” Kanniainen toteaa.

Lisätietoja:
Virpi Kanniainen, johtaja, Aineen taidemuseo virpi.kanniainen@tornio.fi +358 505971197

Aineen taidemuseo kutsuu kaikki 5.12.2024 vam­mais­ten­päi­vän juhlaan ja esittelee vammaisia kult­tuu­ri­toi­mi­joi­ta – Luvassa on ku­va­tai­det­ta, musiikkia ja Signmark

Joulukuun 5. päivä 2024 Aineen taidemuseossa Torniossa vietetään kansainvälisen vammaistenpäivän juhlaa kello 12–14 osana DiDa – Disability Day Art & Action -festivaalia.

Tilaisuuden avaa juhlapuheellaan positiivisuudestaan tunnettu Signmark – Marko Vuoriheimo kello 12:00. Taidemuseon FOKUS-näyttelynä avataan kemijärveläisen taiteilijan Marjo Talvensaaren yksityisnäyttely, taiteilija on tulkin avulla kertomassa teoksistaan kello 12:30 alkaen. Ville Köngäs Duo soittaa ja tanssittaa kello 13:00 alkaen. Kello 13:30 kuvailutulkattu opastus Aineen taidemuseon kokoelmanäyttelyn teoksiin.

Tilaisuudessa tarjotaan kakkukahvit ja koko tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Aineen taidemuseo on esteetön tila. Juhlapuheen kieli on suomalainen viittomakieli, joka tulkataan suomeksi. Tilassa on induktiosilmukka.

Tilaisuuden taiteilijoista ja esiintyjistä:

Marko ”Signmark” Vuoriheimo on tullut tunnetuksi viittomakielisenä aktiivina ja laajan yleisön tietoon Vuoriheimo nousi Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailussa vuonna 2022. Signmark oli maailman ensimmäinen kuuro artisti, joka levytti kansainväliselle levy-yhtiölle. Musiikkinsa ohella Signmark, Marko Vuoriheimo tekee puhujan työtä yhteistyössä mm. Ulkoministeriön kanssa. Vuoriheimo käsittelee puheissaan usein luovuuteen, asenteisiin ja vammaisten oikeuksiin liittyviä teemoja.

Marjo Talvensaari (s.1986) on kemijärveläinen taiteilija ja Down-ihminen. Talvensaari on pienestä pitäen tehnyt taidetta. Talvensaari opiskeli maalausta Lehtimäen opistossa ja on opiskellut kuva-artesaaniksi kuvallisen ilmaisun linjalla Kaarisilta erityisoppilaitoksessa Nastolan Villähteellä, jossa kolmivuotiset opinnot päättyivät vuonna 2010. Marjo Talvensaari on osallistunut näyttelyihin mm. Helsingissä Galleria Art Kaarisilta, Lumipalloefekti 3 Aineen taidemuseo sekä useissa kirjastoissa ja kulttuuritaloissa. Marjo Talvensaari sai kunniamaininnan Kaarisilta Biennalessa vuonna 2013 ja on Lapin taiteilijaseuran jäsen.

Ville Köngäs on torniolainen laulaja, joka tunnetaan monipuolisesta ohjelmistostaan. Kesällä 2024 24-vuotias Köngäs pääsi Seinäjoen tangomarkkinoiden finalistiksi ensi yrittämällä. Syntymästään sokea Ville Köngäs on valmistunut muusikoksi vuonna 2023 Pop & Jazz Konservatorio Lappia Torniosta.

Tapahtuma on saanut tukea Vappu ja Oskari Yli-Perttulan säätiöltä.

Lisätietoja:

Aineen taidemuseo
aine.taidemuseo@tornio.fi
+358 (0)50 5946868

Amanda Hakoköngäs
amanda.hakokongas[at]tornio.fi
+358 (0)406147244

Aineen taidemuseo ja Kemin taidemuseo järjestävät vuonna 2025 viidennen Lu­mi­pal­loe­fek­ti näyttelyn. Jenny ja Antti Wihurin rahaston Wi­hu­riE­fek­ti- tai­de­pal­kin­to 10.000 € jaetaan näyttelyn yhteydessä

Pohjoisen taiteen ryhmänäyttelyiden sarja saa jatkoa tulevana vuonna 2025, kun Aineen taidemuseo ja Kemin taidemuseo yhdistävät voimansa ja järjestävät viidennen Lumipalloefekti-ryhmänäyttelyn.

Pohjoiset taidemuseot ovat vuodesta 2012 vuorotelleet, alun perin biennaalina alkaneen PohjoisSuomen aluetaidenäyttelyn järjestämisessä. Edellisen kerran Lumipalloefekti nähtiin Oulun taidemuseossa vuonna 2021. Näyttelyssä on perinteisesti esitelty Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnista tulevaa taidetta. Teokset valitaan kaikille avoimen haun perusteella. Teoksia tulee esille museoiden sisätiloihin ja Torniossa myös ulkotilaan.

Näyttelyn yhteydessä jaetaan Jenny ja Antti Wihurin rahaston WihuriEfekti- palkinto. Palkinnon arvo on 10.000 € ja se voidaan jakaa myös kahden taiteilijan kesken.

Tulevan Lumipalloefektin kuraattorina toimii Merja Briñón. Briñón on Helsingissä työskentelevä taidemanageri, kuvataiteilija ja kuraattori, joka on toiminut Taidekeskus KulttuuriKauppilan ja Art Ii Biennaalin taiteellisena johtajana sekä Helsingin taiteilijaseuran toiminnanjohtajana.

Aineen ja Kemin taidemuseo toivovat Lumipalloefektiin ennakkoluulotonta ja raikasta pohjoista nykytaidetta ja kannustavat kaikkia sukupuolia ja sukupuoli-identiteettejä edustavia ja eri vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä hakijoiksi, riippumatta hakijan etnisestä alkuperästä, mahdollisesta toimintaesteestä, uskonnosta tai iästä. Hakea voi alalla toimiva ammattitaiteilija tai uransa alussa oleva ja alaa edelleen opiskeleva.

Taiteilijalle maksetaan näyttelypalkkio OKM:n suosituspalkkiojärjestelmän (OKM 2021) mukaisesti sillä ehdolla, että näyttely saa Museovirastolta hakemaansa avustusta.

Lumipalloefekti näyttely on esillä Aineen taidemuseossa Torniossa ja Kemin taidemuseossa 23.8.– 16.11.2025.

Lisätietoja: Aineen taidemuseon johtaja Virpi Kanniainen, +358 50 597 1197 ja Kemin taidemuseon johtaja Tanja Kavasvuo +358 40 357 6991

Aineen taidemuseon näyttelyt kä­sit­te­le­vät vuonna 2024 uneksimisen, pimeyden, näkymisen ja nä­ky­mät­tö­myy­den teemoja – luvassa maa­la­ri­mes­ta­rei­ta, grafiikkaa ja liikkuvaa kuvaa

Aineen taidemuseon vuoden 2024 ensimmäinen näyttely esittelee ruotsalaisen taiteilijaduon Karin Keisu (1995, Juoksengi, Ruotsi) ja Josse Thuresson (1992, Tukholma) uutta tuotantoa. Keisun ja Thuressonin näyttelyn Jaettu poissaolo / En delad frånvaro / A Shared absence perustana on Selma Lagerlöfin kirja Peukaloisen retket (1906–1907) ja se kuinka Tornionlaakso sekä Suomen ja Ruotsin raja on tehty alkuperäisessä Lagerlöfin tarinassa täysin näkymättömäksi. Näyttely avautuu 23.2.2024 ja on esillä 12.5.2024 asti.

Aineen taidemuseon kesän 2024 päänäyttelynä nähdään taidegraafikko, professori Kuutti Lavosen tuotantoa. Loppuvuoden 2024 näyttelyt tarjoilevat monipuolista maalaustaiteen ja värien äärellä herkuttelua. Oululaisen Kirsti Muinosen tuotantoa nähdään syksyllä 2024 ja vuoden päättää kittiläläisen taiteilijaduon Raisa Raekallion ja Misha del Valin näyttely.

Aineen taidemuseon suositut, vuonna 2023 alkaneet näyttelyt Yhteistyötä ja ystävyyttä – teoksia Maaretta Jaukkurin kokoelmasta jatkuu 4.2.2024 saakka ja kokoelmanäyttelyt Risteyksiä ja FOKUS Annikki Luukela ovat esillä 28.1.2024 saakka. Aineen taidemuseon uusittu kokoelmanäyttely Mitäs täällä tapahtuu? jatkuu vuoden 2024 ajan osin uudelleen varioituna.

Aineen tai­de­museol­le Tornioon merkittävä lahjoitus nykytaiteen professori Maaretta Jaukkurilta 

Kuva: Petri Summanen

Aineen taidemuseo on saanut merkittävän lahjoituksen nykytaiteen professori, kuraattori Maaretta Jaukkurilta. Lahjoitus käsittää taidekokoelman, joka sisältää yli sata taideteosta taiteilijoilta kuten Paul Osipow, Kain Tapper ja Leena Luostarinen sekä kansainvälisiltä taiteilijoilta mukaan lukien mm. Ilya Kabakov, Anne-Karin Furunes ja Hulda Hákon.

Maaretta Jaukkurin mukaan lahjoituskokoelma heijastaa hänen yli neljän vuosikymmenen aikana tekemäänsä yhteistyötä nykytaiteilijoiden kanssa. Samalla se kertoo myös Jaukkurin omista kiinnostuksen kohteista. Lisäksi pohjoismaisuus on yksi kokoelman ominainen piirre.

Olen kiinnostuksella seurannut Aineen taidemuseon kokoelmapolitiikkaa, jonka yhtenä painopisteenä on pohjoissuomalainen taide. Toivon todella, että kokoelmasta on iloa kaupungin asukkaille ja että se omalta osaltaan tarjoaa museolle mahdollisuuksia laajentaa näyttelytoiminnan sisältöä. Aineen taidemuseo on minulle tärkeä, sillä Tornio on isäni kotikaupunki ja olen myös elänyt ensimmäiset vuoteni Torniossa.

Maaretta Jaukkuri

Aineen taidemuseon johtaja Virpi Kanniaisen mukaan lahjoitus täydentää erittäin hyvin Aineen taidemuseon omia kokoelmia.

Aineen taidemuseo ja Tornion kaupunki ovat erittäin iloisia ja kiitollisia vastaanottaessaan Maaretta Jaukkurin ainutlaatuisen ja arvokkaan taidekokoelmalahjoituksen. Kokoelma on Aineen taidemuseolle monin tavoin merkittävä, sillä se on ajallisesti yhtenäinen läpileikkaus suomalaista nykytaidetta ja sisältää niin kansallisesti kuin kansainvälisesti ansioituneita taiteilijoita. Odotamme innolla ensi syksyä, jolloin pääsemme esittelemään kokoelmaa kaikkien iloksi.

Virpi Kanniainen, museonjohtaja

Maaretta Jaukkurin kokoelmasta kuratoitu näyttely avautuu Aineen taidemuseossa loppuvuonna 2023. Näyttelyn kuraattorina toimii Maaretta Jaukkuri.

Maaretta Jaukkuri on syntynyt Rovaniemellä ja viettänyt lapsuutensa varhaisvuodet Torniossa. Jaukkuri on tehnyt mittavan uran Pohjoismaisen ja kansainvälisen nykytaiteen ja kuratoinnin parissa. Jaukkuri toimii Pohjoismaisen taidekeskuksen näyttelypäällikkönä, Tukholman Moderna Museetin vt. kuraattorina, Nykytaiteen museo Kiasman intendenttinä, Oslon Kunstnernes Husin taiteellisena johtajana, Trondheimin yliopiston professorina ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian Praxis-maisteriohjelman professorina. Hänen nimeään kantava säätiö Maaretta Jaukkuri Foundation toimi Pohjois-Norjan Lofooteilla, jossa säätiö ylläpitää residenssitoimintaa. Jaukkuri on työskennellyt koko uransa ajan merkittävien kansainvälisten taiteilijoiden kanssa ja ollut muun muassa luomassa ja kuratoinut Pohjois-Norjaan Artscape Nordland kansainvälistä veistotaiteen verkostoa.

Aineen taidemuseon toiminta pohjautuu vuonna 1974 perustetun Aineen Kuvataidesäätiön suomalaisen taiteen kokoelmalle. Aineen Kuvataidesäätiön kokoelma on torniolaisten kokoelmakeräilijöiden Eila (1920–2013) ja Veli Aineen (1919–2008) elämäntyön tulosta. Yleisölle Aineen taidemuseo avautui vuonna 1986. Kokoelmiin kuuluu tänä päivänä yli 3 500 taideteosta. Museon vuosittainen kävijämäärä on vakiintunut noin 20 000 kävijään vuodessa.

Lisätietoa:
museonjohtaja Virpi Kanniainen
virpi.kanniainen@tornio.fi  puh. +358 (0)50 597 1197