Ajan­koh­tais­ta

Aineen taidemuseo on kuvataiteen ja moninaisen kulttuurin koh­taus­paik­ka.

Tai­tei­li­ja­ta­paa­mi­nen Kuutti Lavonen + Bravade-kvartetti / Väy­lä­fes­ti­vaa­li

Tervetuloa Aineen taidemuseoon kesäiseen kuvataiteen ja musiikin iltaan. Kuvataiteilija Kuutti Lavonen kertoo opastetulla kierroksella kello 16:30 alkaen näyttelystään Purjehdus hiljaisuuteen.

Kello 18:00 nokkahuiluyhtye Bravade konsertoi ohjelmistolla ”O NOTTE O CIELO O MARE – YÖ MERELLÄ”
Nokkahuilukvartetti Bravade on kamarimusiikkikentällä harvinainen kokoonpano. Yhtyeen konsertissa soivat renessanssin ja barokin ajan teosaarteet.

Taiteilijatapaamiseen ja konserttiin on vapaa pääsy!
Tapahtuma järjestetään Aineen taidemuseon ja Väyläfestivaalin yhteistyönä.

Aineen taidemuseo ja Kemin taidemuseo järjestävät vuonna 2025 viidennen Lu­mi­pal­loe­fek­ti näyttelyn. Jenny ja Antti Wihurin rahaston Wi­hu­riE­fek­ti- tai­de­pal­kin­to 10.000 € jaetaan näyttelyn yhteydessä

Pohjoisen taiteen ryhmänäyttelyiden sarja saa jatkoa tulevana vuonna 2025, kun Aineen taidemuseo ja Kemin taidemuseo yhdistävät voimansa ja järjestävät viidennen Lumipalloefekti-ryhmänäyttelyn.

Pohjoiset taidemuseot ovat vuodesta 2012 vuorotelleet, alun perin biennaalina alkaneen PohjoisSuomen aluetaidenäyttelyn järjestämisessä. Edellisen kerran Lumipalloefekti nähtiin Oulun taidemuseossa vuonna 2021. Näyttelyssä on perinteisesti esitelty Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnista tulevaa taidetta. Teokset valitaan kaikille avoimen haun perusteella. Teoksia tulee esille museoiden sisätiloihin ja Torniossa myös ulkotilaan.

Näyttelyn yhteydessä jaetaan Jenny ja Antti Wihurin rahaston WihuriEfekti- palkinto. Palkinnon arvo on 10.000 € ja se voidaan jakaa myös kahden taiteilijan kesken.

Tulevan Lumipalloefektin kuraattorina toimii Merja Briñón. Briñón on Helsingissä työskentelevä taidemanageri, kuvataiteilija ja kuraattori, joka on toiminut Taidekeskus KulttuuriKauppilan ja Art Ii Biennaalin taiteellisena johtajana sekä Helsingin taiteilijaseuran toiminnanjohtajana.

Aineen ja Kemin taidemuseo toivovat Lumipalloefektiin ennakkoluulotonta ja raikasta pohjoista nykytaidetta ja kannustavat kaikkia sukupuolia ja sukupuoli-identiteettejä edustavia ja eri vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä hakijoiksi, riippumatta hakijan etnisestä alkuperästä, mahdollisesta toimintaesteestä, uskonnosta tai iästä. Hakea voi alalla toimiva ammattitaiteilija tai uransa alussa oleva ja alaa edelleen opiskeleva.

Taiteilijalle maksetaan näyttelypalkkio OKM:n suosituspalkkiojärjestelmän (OKM 2021) mukaisesti sillä ehdolla, että näyttely saa Museovirastolta hakemaansa avustusta.

Lumipalloefekti näyttely on esillä Aineen taidemuseossa Torniossa ja Kemin taidemuseossa 23.8.– 16.11.2025. Hakuaika alkaa lauantaina 1.6.2024 kello 00:00 ja päättyy keskiviikkona 31.7.2024 klo 23:59 (UTC +3) osoitteessa https://lumipalloefekti5.artcurator.io/users/login

Lisätietoja: Aineen taidemuseon johtaja Virpi Kanniainen, +358 50 597 1197 ja Kemin taidemuseon johtaja Tanja Kavasvuo +358 40 357 6991

Kalevalaa kouluihin -kiertue ehdolla Vuoden museo­pe­da­go­gi­sek­si teoksi

Tornionlaakson museon ja Aineen taidemuseon yhteinen Kalevalaa kouluihin -kiertue on ehdolla Museopedagogisen yhdistyksen Pedaali ry:n Vuoden museopedagoginen teko 2024 -palkinnon saajaksi. Ehdokkaat julkistettiin Pedaali ry:n tiedotteessa tiistaina 21.5. ja voittaja julkistetaan lokakuussa Suomen Museoliiton Taidemuseopäivillä.

Kalevalaa kouluihin -kiertueella museoiden museolehtorit Joni Karjalainen (Tornionlaakson museo) ja Anita Alamaunu (Aineen taidemuseo) kiersivät Tornion kouluja kolmen viikon ajan luokasta luokkaan. Työpajoissa tutustuttiin ensin Kalevalan taustoihin ja erityisesti siihen mitä me tiedämme Kalevalan aikaisesta elämästä Suomessa arkeologisen aineiston perusteella. Oppilaat pääsivät myös tutustumaan myöhäisen rautakauden vaatteiden ja esineiden kopioihin sekä arvaamaan mitä niillä olisi tehty muinaisina aikoina. ”Lapsille ja monille aikuisillekin on ihan eri asia tutkia esinettä tai sen kopiota pelkkien kuvien sijasta. Käsinkosketeltavan historian kautta ymmärtää paljon selkeämmin, miten ja mihin esineitä on käytetty” toteaa Tornionlaakson museon museolehtori Joni Karjalainen.

Taideosuudessa oppilaat yhdistivät Kalevalan henkilöiden ja teemojen kuva-aiheita ja runoja monotypia-tekniikalla ja kuvansiirrolla. ”Aineen taidemuseo on toteuttanut jalkautuvaa taidekasvatustyötä Torniossa ja ympäryskunnissa vuodesta 2022. Palvelu on tavoittanut vuosittain tuhansia lapsia ja nuoria. Yhteistyö Tornionlaakson museon kanssa vahvistaa paikan päälle vietyä palvelua, tuo museot osaksi koulujen arkea ja edistää taide- ja kulttuurikasvatuksen saavutettavuutta.” kertoo Aineen taidemuseon johtaja Virpi Kanniainen.

Ajatus museoiden yhteisestä kiertueesta heräsi viime vuodenvaihteen tienoilla, kun Kaakamon koulu tiedusteli mahdollisuutta saada Tornionlaakson museolta esitystä Kalevalan taustalla olevasta rautakaudesta. Palaute kiertueesta on ollut todella positiivista sekä opettajilta että oppilailta. Syksyllä kiertueet tullaan laajentamaan Haaparannan kouluihin.

Vuoden museopedagoginen teko -palkinto myönnetään museopedagogiaan liittyvälle projektille, hankkeelle tai teolle, joka on ollut ajankohtainen kuluneen vuoden aikana. Pedaali haluaa palkinnolla nostaa esiin esimerkillisiä ja huomionarvoisia satsauksia museoiden yleisötyöhön ja pedagogiseen toimintaan sekä lisätä alaan liittyvää tietoisuutta suuren yleisön keskuudessa.

Lue lisää Pedaali ry:n tiedotteesta: https://pedaali.fi/2024/05/21/vuoden-museopedagoginenteko-2024-ehdokkaat-on-julkistettu/

Kuvat: Tornionlaakson museo

Aineen taidemuseon näyttelyt kä­sit­te­le­vät vuonna 2024 uneksimisen, pimeyden, näkymisen ja nä­ky­mät­tö­myy­den teemoja – luvassa maa­la­ri­mes­ta­rei­ta, grafiikkaa ja liikkuvaa kuvaa

Aineen taidemuseon vuoden 2024 ensimmäinen näyttely esittelee ruotsalaisen taiteilijaduon Karin Keisu (1995, Juoksengi, Ruotsi) ja Josse Thuresson (1992, Tukholma) uutta tuotantoa. Keisun ja Thuressonin näyttelyn Jaettu poissaolo / En delad frånvaro / A Shared absence perustana on Selma Lagerlöfin kirja Peukaloisen retket (1906–1907) ja se kuinka Tornionlaakso sekä Suomen ja Ruotsin raja on tehty alkuperäisessä Lagerlöfin tarinassa täysin näkymättömäksi. Näyttely avautuu 23.2.2024 ja on esillä 12.5.2024 asti.

Aineen taidemuseon kesän 2024 päänäyttelynä nähdään taidegraafikko, professori Kuutti Lavosen tuotantoa. Loppuvuoden 2024 näyttelyt tarjoilevat monipuolista maalaustaiteen ja värien äärellä herkuttelua. Oululaisen Kirsti Muinosen tuotantoa nähdään syksyllä 2024 ja vuoden päättää kittiläläisen taiteilijaduon Raisa Raekallion ja Misha del Valin näyttely.

Aineen taidemuseon suositut, vuonna 2023 alkaneet näyttelyt Yhteistyötä ja ystävyyttä – teoksia Maaretta Jaukkurin kokoelmasta jatkuu 4.2.2024 saakka ja kokoelmanäyttelyt Risteyksiä ja FOKUS Annikki Luukela ovat esillä 28.1.2024 saakka. Aineen taidemuseon uusittu kokoelmanäyttely Mitäs täällä tapahtuu? jatkuu vuoden 2024 ajan osin uudelleen varioituna.

Aineen tai­de­museol­le Tornioon merkittävä lahjoitus nykytaiteen professori Maaretta Jaukkurilta 

Kuva: Petri Summanen

Aineen taidemuseo on saanut merkittävän lahjoituksen nykytaiteen professori, kuraattori Maaretta Jaukkurilta. Lahjoitus käsittää taidekokoelman, joka sisältää yli sata taideteosta taiteilijoilta kuten Paul Osipow, Kain Tapper ja Leena Luostarinen sekä kansainvälisiltä taiteilijoilta mukaan lukien mm. Ilya Kabakov, Anne-Karin Furunes ja Hulda Hákon.

Maaretta Jaukkurin mukaan lahjoituskokoelma heijastaa hänen yli neljän vuosikymmenen aikana tekemäänsä yhteistyötä nykytaiteilijoiden kanssa. Samalla se kertoo myös Jaukkurin omista kiinnostuksen kohteista. Lisäksi pohjoismaisuus on yksi kokoelman ominainen piirre.

Olen kiinnostuksella seurannut Aineen taidemuseon kokoelmapolitiikkaa, jonka yhtenä painopisteenä on pohjoissuomalainen taide. Toivon todella, että kokoelmasta on iloa kaupungin asukkaille ja että se omalta osaltaan tarjoaa museolle mahdollisuuksia laajentaa näyttelytoiminnan sisältöä. Aineen taidemuseo on minulle tärkeä, sillä Tornio on isäni kotikaupunki ja olen myös elänyt ensimmäiset vuoteni Torniossa.

Maaretta Jaukkuri

Aineen taidemuseon johtaja Virpi Kanniaisen mukaan lahjoitus täydentää erittäin hyvin Aineen taidemuseon omia kokoelmia.

Aineen taidemuseo ja Tornion kaupunki ovat erittäin iloisia ja kiitollisia vastaanottaessaan Maaretta Jaukkurin ainutlaatuisen ja arvokkaan taidekokoelmalahjoituksen. Kokoelma on Aineen taidemuseolle monin tavoin merkittävä, sillä se on ajallisesti yhtenäinen läpileikkaus suomalaista nykytaidetta ja sisältää niin kansallisesti kuin kansainvälisesti ansioituneita taiteilijoita. Odotamme innolla ensi syksyä, jolloin pääsemme esittelemään kokoelmaa kaikkien iloksi.

Virpi Kanniainen, museonjohtaja

Maaretta Jaukkurin kokoelmasta kuratoitu näyttely avautuu Aineen taidemuseossa loppuvuonna 2023. Näyttelyn kuraattorina toimii Maaretta Jaukkuri.

Maaretta Jaukkuri on syntynyt Rovaniemellä ja viettänyt lapsuutensa varhaisvuodet Torniossa. Jaukkuri on tehnyt mittavan uran Pohjoismaisen ja kansainvälisen nykytaiteen ja kuratoinnin parissa. Jaukkuri toimii Pohjoismaisen taidekeskuksen näyttelypäällikkönä, Tukholman Moderna Museetin vt. kuraattorina, Nykytaiteen museo Kiasman intendenttinä, Oslon Kunstnernes Husin taiteellisena johtajana, Trondheimin yliopiston professorina ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian Praxis-maisteriohjelman professorina. Hänen nimeään kantava säätiö Maaretta Jaukkuri Foundation toimi Pohjois-Norjan Lofooteilla, jossa säätiö ylläpitää residenssitoimintaa. Jaukkuri on työskennellyt koko uransa ajan merkittävien kansainvälisten taiteilijoiden kanssa ja ollut muun muassa luomassa ja kuratoinut Pohjois-Norjaan Artscape Nordland kansainvälistä veistotaiteen verkostoa.

Aineen taidemuseon toiminta pohjautuu vuonna 1974 perustetun Aineen Kuvataidesäätiön suomalaisen taiteen kokoelmalle. Aineen Kuvataidesäätiön kokoelma on torniolaisten kokoelmakeräilijöiden Eila (1920–2013) ja Veli Aineen (1919–2008) elämäntyön tulosta. Yleisölle Aineen taidemuseo avautui vuonna 1986. Kokoelmiin kuuluu tänä päivänä yli 3 500 taideteosta. Museon vuosittainen kävijämäärä on vakiintunut noin 20 000 kävijään vuodessa.

Lisätietoa:
museonjohtaja Virpi Kanniainen
virpi.kanniainen@tornio.fi  puh. +358 (0)50 597 1197