Joen ja meren rajakaupunki
Tornion kaupungin aluetta – kuten koko Tornionlaaksoa – hallitsee Tornionjoki sivujokineen. Kaupunki sijaitsee Tornionjoen suussa Perämeren pohjukassa. Tornionjoki tunnetaan runsaana lohijokena. Se on myös Euroopan pisin vapaana virtaava, valjastamaton joki. Paikalliset käyttävät siitä nimitystä Väylä. Tornionjoki on merkittävä tekijä Tornionlaakson kulttuurissa.
Vuonna 1621 perustettu kaupunki valmistautuu 400-vuotisjuhliinsa. Torniosta muodostui Lapin kaupan keskus jo 1500-luvulla ja se oli 168 vuotta maailman pohjoisin kaupunki. Tornion historian merkittävin taitekohta oli vuosi 1809, jolloin Tornionjokeen vedettiin valtakunnan raja ja Torniosta tuli rajakaupunki. Samassa yhteydessä Tornionjoen itäranta irrotettiin Ruotsista ja raja jakoi niin maat, vedet, suvut kuin seurakunnatkin. Tornionlaakson alun perin suomenkielinen väestö jaettiin keinotekoisesti kahteen valtioon.
Alue on myöhemmin kehittynyt suomalaisen ja ruotsalaisen kielen ja kulttuurin kohtaamispaikaksi. Vuonna 1821 Ruotsin puolelle perustettiin Haaparanta, josta parinsadan vuoden aikana on kehittynyt tärkeä kumppani. Nykyisin Haaparanta ja Tornio muodostavat kaksoiskaupungin TornioHaparanda.
Lue lisää Tornion vuosikymmenistä tästä