Puhtaan veden saaminen oli Torniossa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa yhä vaikeampaa. Kaivoissa oli liian vähän vettä ja sekin usein huonolaatuista. Jokiveden laatukaan ei ollut entisellään, sillä oluttehdas päästi jokeen runsaasti likavesiä ja myös Lammassaaren luona olleen pyykinpesupaikan alapuolella vedenlaatu jätti toivomisen varaa. Vettä nostettiin joesta sähkökäyttöisellä pumpulla, mutta sähköt katkeilivat usein.
Maailmansodan aikana tehty aloite vesijohtolaitoksen rakentamisesta torjuttiin liian kalliina. Päätös tehtiin 1925: kaupunginvaltuusto päätti rakennuttaa vesijohtoverkon, vaikka kustannukset olivat miljoona markkaa eli nykyrahassa 300 000 euroa. Kyseessä oli kallein kaupungissa koskaan aloitettu rakennustyö.
Torniossa oltiin varhain liikkeellä: Suomessa oli 20 sitä suurempaa kaupunkia, joissa vesijohtoja ei vielä ollut. Rakennettiin pumppuasema, vesitorni, neljä vesipostia ja 15 palopostia. Vesitornille löydettiin paikka myöhemmän Seminaarinkadun päästä. Tornilta vesijohto kulki torille, sieltä Laivurinkatua pitkin Hallituskadulle ja edelleen Jääkärinkadulle. Toinen linja vedettiin torilta Keskikadulle ja siitä pohjoiseen, missä paloturvallisuus oli heikointa.
Veden hinta pidettiin alhaisena ja uusia kuluttajia liittyi jatkuvasti verkostoon, jota laajennettiin kysynnän kasvaessa. 1930-luvun loppuun mennessä suuri osa vanhaa kaupunkialuetta olikin jo vesijohtojen piirissä. Muita varten torilla sijainneesta vesipostista myytiin vettä neljällä markalla kuutiometri.
Kuva: Tornion 300-vuotisjuhlia toukokuussa 1921 vietettiin arvokkaasti. Vieraiden joukossa oli myös tasavallan presidentti K. J. Ståhlberg. Aiempia merkkivuosia ei ollutkaan juhlittu: 1721 kaupunki oli raunioina ja 1821 pahan laman kourissa. Vuodeksi 1871 suunniteltiin 250-vuotisjuhlia, mutta paha tulipalo vain pari viikkoa ennen juhlapäivää muutti suunnitelmat ja juhliin tarkoitetut varat käytettiin palosta kärsineiden auttamiseen.
Kuvan lähde: Tornionlaakson museo.
Kirjoitus on osa Ilkka Teerijoen Tornion kaupungin 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi koostamaa Tornion vuosikymmenet -historiasarjaa. Kirjoitukset ilmestyvät keskiviikkoisin Lounais-Lappi -lehdessä ja torstaisin Tornion kaupungin blogissa. Linkit teksteihin löydät Tornionlaakson museon sivuilta.