Tornion kehitykseen on vaikuttanut kahden vuosisadan ajan se, että Haaparannan kylään perustettiin 1829 kauppala, joka sai kaupunkioikeudet runsaat kymmenen vuotta myöhemmin 1842.
Naapurikaupunkien kilpailu kaupankäynnissä kääntyi ruotsalaisten eduksi. Kilpailu kuitenkin loppui 1800-luvun puolivälissä, kun torniolaiset suuntasivat kauppaansa emämaan Venäjän suuntaan. 1800-luvun loppupuolella kaupungeilla olikin enemmän yhteistä kuin vastakkainasettelua.
Oolannin sodan aikana 1850-luvulla torniolaiset kuljettivat tavaraa suojaan puolueettoman Ruotsin puolelle. Haaparannalla oli pitkään seudun ainoa pankki, jota torniolaisetkin käyttivät. Siellä ilmestyi suomenkielisiä sanomalehtiä, joissa Tornionkin asiat pääsivät paremmin esiin kuin oululaisissa lehdissä. Haaparannan koululaitoskin oli Torniota kehittyneempi 1800-luvun puolivälissä, ja esimerkiksi tytöt pääsivät siellä oppikouluun aiemmin kuin Torniossa. Monet torniolaiset kävivätkin koulua rajan toisella puolella.
Konserteissa ja teatteriesityksissä vierailtiin molemmilla puolin rajaa. Ruotsin kuninkaalliset kävivät Haaparannan-vierailujensa yhteydessä myös Torniossa. Kruununprinssien Carl (tuleva Kaarle XV) ja Oscar (Oskar II) vierailujen yhteydessä 1858 ja 1870 kasakat järjestivät Torniossa ratsastusnäytöksenkin.
Yhteistyö oli pääosin epävirallista, ihmisten välistä kanssakäymistä. Kaupunkien välinen virallinen yhteistyö rajoittui 1800-luvulla lähinnä jokiväylän ruoppaukseen.
Kuva: Rajavalvonta oli lähes koko 1800-luvun käytännössä olematonta. Se kiristyi 1900-luvun alussa, ja oli hyvin tiukkaa jo maailmansodan aattovuonna 1913. Rajalla tarkkailtiin lähinnä propagandakirjallisuuden salakuljetusta, mutta valvonnasta oli haittaa kaikille kulkijoille. Suomen ja Venäjän välien kiristyessä haaparantalaiset tekivät hyvin selväksi, kenen puolella olivat: Haaparannan kirkossa laulettiin usein suomalaisia lauluja. Kuvassa 1880-luvulla rakennettu kaupungit yhdistänyt kävelysilta, Handolinin silta. Tornionlaakson museo.
Kirjoitus on osa Ilkka Teerijoen Tornion kaupungin 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi koostamaa Tornion vuosikymmenet -historiasarjaa. Kirjoitukset ilmestyvät keskiviikkoisin Lounais-Lappi -lehdessä ja torstaisin Tornion kaupungin blogissa. Linkit teksteihin löydät Tornionlaakson museon sivuilta.