Kustaa II Aadolf tunnetaan soturikuninkaana. Hän oli Pohjolan leijona, joka johti joukkojaan 30-vuotisessa sodassa, kunnes kaatui Lützenin taistelussa 1632. Hän sai kuitenkin aikaan pysyvämpääkin kuin sotamenestykset. Hän uudisti kanslerinsa Axel Oxenstiernan kanssa Ruotsin hallintojärjestelmän, perusti hovioikeudet ja lääninhallitukset sekä kollegiot, joista ajan myötä kehittyivät ministeriöt.
Kuninkaan pysyviä aikaansaannoksia ovat myös hänen perustamansa kaupungit. Hän perusti kaikkiaan 14 kaupunkia ja siirsi muutamia muita parempiin paikkoihin. Yksi uusista kaupungeista oli Tornio.
Kehittyvä valtio tarvitsi verotuloja. Yksi uusi verotuksen kohde oli kaupankäynti, jota piti valvoa ja keskittää siksi kaupunkeihin. Tornionjoen suu oli vanha kauppapaikka, ja kaupungin perustamista sinne esitti jo Kustaa Aadolfin setä Juhana III 1585. Paikalliset mahtimiehet eivät kuitenkaan halunneet luopua eduistaan ja muuttaa kaupunkiin. Vastustus kesti vuosikymmeniä, mutta lopulta Kustaa II Aadolf perusti Tornion Seittenkarille (Seskarö) 1620. Monet vastustivat tätäkin, mutta kuninkaan mahtikäskyllä kaupunki perustettiin uudelleen ja lopullisesti Suensaarelle. Kaupunkioikeutensa Tornio sai 12. toukokuuta 1621.
Kirjoitus on osa Ilkka Teerijoen Tornion kaupungin 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi koostamaa Tornion vuosikymmenet -historiasarjaa. Kirjoitukset ilmestyvät keskiviikkoisin Lounais-Lappi -lehdessä ja torstaisin Tornion kaupungin blogissa. Linkit teksteihin löydät Tornionlaakson museon sivuilta.