Asuntojen ja oleskelutilojen terveyshaitta
Asumisterveyteen kuuluvat asuntojen sekä päivähoito- ja koulutilojen, oppilaitosten, lastenkotien, vanhainkotien ja muiden vastaavien julkisten tilojen terveydelliset olosuhteet.
Terveyshaitalla tarkoitetaan ihmisessä todettavaa sairautta, muuta terveyden häiriötä tai sellaisen tekijän tai olosuhteen esiintymistä, joka voi vähentää väestön tai yksilön elinympäristön terveellisyyttä (terveydensuojelulaki 763/1994, 1.2 §). Mikäli on perusteltua syytä epäillä, että asunnosta aiheutuu terveyshaitta, tulee asukkaan ottaa välittömästi yhteyttä asunto-osakeyhtiön isännöitsijään tai omakotitalossa talon omistajaan.
Terveydensuojelulain mukaan asunnon sisäilman tulee olla puhdasta, eivätkä lämpötila, kosteus, melu, ilmanvaihto, haju, pöly, valo, säteily, mikrobit ja muut tekijät saa aiheuttaa terveyshaittaa. Esimerkiksi asuntojen tai muiden oleskelutilojen kosteusvaurioista johtuva homekasvusto voi aiheuttaa terveyshaittoja sekä limakalvojen ärsytysoireita ja hengitystietulehduksia. Homevaurion esiintyminen rakenteissa on merkki liiallisesta kosteudesta rakenteissa. Homeitiöt vaativat riittävää kosteutta kasvaakseen ja aiheuttaakseen rakenteisiin kosteusvaurioita. Tästä syystä pienetkin kosteusvauriot on syytä korjata heti, jotta terveyshaittoja ei pääse syntymään. Asukkaan velvollisuus on ilmoittaa havaitsemistaan vioista ja vaurioista kiinteistön/huoneiston omistajalle. Kiinteistön omistaja on velvollinen huolehtimaan rakennusten kunnossapidosta.
Asunnontarkastus
Mikäli asunnon omistaja ei ryhdy toimenpiteisiin vaurion syiden selvittämiseksi ja poistamiseksi, voi terveystarkastajan pyytää tarkastamaan asunto. Asunnontarkastuksen voi laittaa vireille ottamalla yhteyttä terveystarkastajaan tai suoraan perustietolomaketta käyttäen. Perustietolomakkeen voi tulostaa tästä ja täytettynä palauttaa terveystarkastajalle. Perustietolomakkeen voi myös täyttää ePalvelussa, jolloin lomake menee suoraan terveystarkastajille. Asiakkaan ottaessa yhteyttä terveystarkastajaan suoritetaan ensin haastattelu. Haastattelun perusteella päätetään jatkotoimista. Asunnon omistajalla on mahdollisuus olla läsnä asunnontarkastuksessa. Asunnon sisäilman laatu ja rakenteiden kunto arvioidaan tarkastuksessa aistinvaraisesti. Tarkastus on maksuton, mutta kustannukset mahdollisista tutkimuksista kuuluvat kiinteistön omistajalle/haltijalle.
Terveystarkastaja ei suorita asunnon myyntiin liittyviä kuntotarkastuksia. Kuntotutkimus kannattaa teettää alaan perehtyneellä rakennusalan ammattilaisella. Asuntokauppoihin liittyvissä ongelmissa voi pyytää apua kuluttajaneuvonnasta.
Sisätilojen tuholaiset
Sisätiloista voi löytää monenlaisia hyönteisiä, joista osa on täysin harmittomia. Sisätilojen tuhohyönteisten tunnistaminen auttaa arvioimaan tarvitaanko torjuntatoimenpiteitä. Elintarviketuholaiset elävät ruokatavaroissa tai niiden säilytyspaikoissa varastoissa, tehtaissa ja kotitalouksissa. Useimmat elintarviketuholaiset kehittyvät ja lisääntyvät kuivissa kasviperäisissä tuotteissa kuten leipä- ja rehuvilja sekä siementavara, jauhot, näkkileivät, keksit, makaronit, riisi ja ryynituotteet, pähkinät, manteli ja niistä tehdyt tuotteet, pavut, kuivatut hedelmät ja vihannekset, mausteet, suklaatuotteet ja erityisesti pähkinöitä ja riisiä sisältävät lemmikkien rehut. Tekstiilituholaiset elävät esimerkiksi vaatekaapissa ja voivat aiheuttaa vaurioita mm. turkiksille, villavaatteille, ryijyille ja matoille. Ihmisten syöpäläiset kuten syyhy- ja pölypunkki, lutikka, kirput, pää- ja vaatetäit sekä satiainen elävät ihmisen iholla ja sängyn läheisyydessä. Terveystarkastajalta voi pyytää apua yleisimpien kodin sisätiloissa esiintyvien tuhohyönteisten tunnistamiseen.
Sisätilojen tuhohyönteisiä voi torjua imuroimalla havaintoalueet huolellisesti. Saastuneet elintarvikkeet on hävitettävä, Tarvittaessa voi käyttää sopivaa torjunta-ainetta ja ohjeita on noudatettava huolellisesti. Huomioi, että kotikäyttöiset torjunta-aineet eivät sovellu kaikkien kodin tuholaisten torjuntaan vaan esimerkiksi lutikoiden torjunta on jätettävä ammattimaiselle tuholaistorjunnalle. Erityisesti lutikkahavainnoista on tärkeää ilmoittaa taloyhtiössä isännöitsijälle, jotta torjuntatoimenpiteet osataan tehdä tarpeeksi laajalle alueelle.