Etusivu » Ajankohtaista » Tornionlaakson museon kokoelmia voi nyt löytää Finnasta

Tor­nion­laak­son museon kokoelmia voi nyt löytää Finnasta

Tornionlaakson museon kokoelmiin pääsee nyt tutustumaan digitaalisessa muodossa, kun museo liittyy Finnaan. Kansalliskirjaston ylläpitämään hakupalveluun avataan tietoja 206 objektista: 85 esineestä, 120 valokuvasta ja yhdestä painotuotteesta. Ensimmäiseksi Finnassa on julkaistu pääsääntöisesti museon perusnäyttelyssä esillä olevia objekteja, jotka tarjoavat katsauksen Tornionlaakson kulttuuriperintöön. Tulevaisuudessa museo on tuo lisää aineistoja Finnaan osana museon kokoelmatyötä.

Museon esinekokoelman vanhin osa koostuu Peräpohjolaan ja Lappiin liittyvästä esineistöstä. Erityisesti Tornion kaupungin varhaisimpien vaiheiden kaupunkikulttuuri ja käsityöläisten työvälineet sekä lapinhopea ovat kokoelman helmiä.

Kokoelman valokuvat ulottuvat aina 1870-luvulta 1990-luvulle. Finnassa voi tutustua esimerkiksi valokuviin Reino Kainulaisen (1930–1983) kokoelmasta. Kainulainen oli ammattivalokuvaaja, joka vapaa-ajallaan ikuisti niin paikallista kaupunkimaisemaa kuin ympäröivää maaseutuakin.

Finna.fi on suomalainen hakupalvelu, joka tarjoaa pääsyn laajaan valikoimaan kirjastojen, arkistojen ja museoiden aineistoja. Finnan avulla käyttäjät voivat etsiä ja selata digitoituja aineistoja, kuten kirjoja, arkistomateriaaleja, taideteoksia, valokuvia ja museoiden esineitä. Finnasta löytyy tietoa kulttuuriperinnöstä, tutkimusmateriaaleista, museokokoelmista ja arkistotietueista.

Museon näkökulmasta Finna.fi-hakupalvelu on erinomainen keino tehdä kokoelmat näkyviksi ja saavutettaviksi myös laajemmalle yleisölle. Finna on arvokas työkalu sekä tutkijoille että muille käyttäjille, jotka ovat kiinnostuneita kulttuuriperinnöstä ja tiedon saatavuudesta. Finna myös tuo eri museoiden kokoelmat yhteen paikkaan, mahdollistaen uudenlaisten yhteyksien ja havaintojen tekemisen eri sisältöjen välillä.

Siirry museon kokoelmien pariin:
https://finna.fi/Search/Results?filter%5B%5D=building%3A%220%2FTornionlaakso%2F%22

Siian lippoaminen Kukkolankoskella heinäkuussa 1962. Kuva: Tornionlaakson museo, Reino Kainulainen.

Han­ke­ra­hoi­tus Tornion museoille aineistojen di­gi­toin­tiin

Tornionlaakson museo ja Aineen taidemuseo saivat rahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä hankkeeseen Tornion museoiden aineistojen digitointi ja avaaminen Finna-palveluun. Avustusta saatiin 36 000 euroa.

Tavoite digitoida Aineen taidemuseon ja Tornionlaakson museon tornionlaaksolaisuutta sekä pohjoista Suomea kuvaavia taide- ja valokuvasisältöjä Finnaan. Museoiden kokoelmista digitoidaan ja avataan Finnaan aineistoja yhteisen Tornionlaakson kokoelman alle. Museoiden toimintaa ja kokoelmia yhdistää tornionlaaksolaisuus. Aineistot täydentävät toisiaan ja muodostavat monipuolisen lähestymisen alueen taiteeseen, kulttuuriperintöön ja identiteettiin.

Tornionlaakson museolle palkataan museoassistentti, jonka tehtävänä on luetteloida, digitoida ja valmistella Finnassa julkaistavaksi Mia Greenin ja Roll-Foton valokuva-aineistoja.
”Aineella digitointia odottaa mm. merkittävä kuvakokoelma alueen ja pohjoisista taiteilijoista, näyttelyistä ja taiteeseen liittyvistä tapahtumista sekä museonn pian 40-vuotisesta historiasta” kertoo Aineen taidemuseon museonjohtaja Virpi Kanniainen. ”Avustus on Aineen taidemuseolle tärkeä askel kohti Finnaa.”

Kun Tornion ensimmäinen sukkatehdas, Ke-ri Oy, aloitti toimintansa, sen ensimmäinen tuotemerkki oli Amar. Amarille tehtiin vetäviä mainosjulisteita, muun muassa mainostoimisto SEK:n luoma rummuilla tanssiva tyttö. Kuva: Tornionlaakson museo