Vuonna 2025 Tornion kaupunkialueella toteutetaan ilmanlaadun seurantaa. Vuoden kestävillä jatkuvatoimisilla mittauksilla selvitetään hengitettävien hiukkasten, pienhiukkasten ja typen oksidien sekä PAH-yhdisteiden ja metallien pitoisuuksia.
Ilmatieteenlaitos aloitti ilmanlaatumittaukset Tornion kaupungin alueella kahdessa mittauspisteessä vuodenvaihteessa. Mittauksia tehdään keskustassa ortodoksisen kirkon puistossa ja Näätsaaren koulun pihassa. Vertailtavuuden säilyttämiseksi mittauspaikat ovat samat kuin vuonna 2020 toteutetussa vastaavassa ilmanlaadun seurannassa. Ilmanlaadun seuranta on Tornion kaupungin, Outokummun Tornion tehtaiden ja Tornion Voima Oy:n yhteishanke.
Molemmissa mittauspisteissä tarkkaillaan ulkoilmasta pienhiukkasten (PM2,5) ja hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuuksia sekä keskustan mittauspisteessä myös typen oksidien (NOx) pitoisuuksia. Nämä ovat oleellisimmat kaupunki-ilmanlaatuun vaikuttavat ilman epäpuhtaudet. Yhdisteille on myös koko EU:n alueella voimassa olevat raja-arvot terveyshaittojen ehkäisemiseksi. Hiukkasten ja typen oksidien pitoisuuksia mitataan jatkuvatoimisilla analysaattoreilla.
Mittausasemilla kerätään myös hiukkasten (PM10) vuorokausinäytteitä, joista analysoidaan laboratoriossa niiden sisältämiä arseeni- ja metallipitoisuuksia. Näätsaaren mittauspisteeltä analysoidaan lisäksi PAH-yhdisteiden pitoisuuksia. Ottaen huomioon aikaisempien mittausten tulokset ja keskustan pienet pitoisuudet, vuonna 2025 PAH-yhdisteiden mittausta tehdään ainoastaan Näätsaaren mittauspisteessä. Näätsaaren asema sijaitsee lähempänä Outokummun teollisuusaluetta ja se edustaa hyvin myös pientaloaluetta, jolla on pienpolttoa. Puunpoltto ja teollisuuden päästöt ovat tyypillisesti merkittävimmät pitoisuuksiin vaikuttavat päästölähteet.
Ilmanlaatu- ja säämittaustuloksia voi seurata lähes reaaliajassa:
Tiedot päivittyvät sivustolle tunnin välein. Sivuilla mittaustulokset esitetään ilmanlaatuindeksinä ja pitoisuuksina. Tuuliruusut valikon kautta voi katsella myös tuuliruusun lisäksi nk. saasteruusua, joka näyttää mistä suunnasta korkeimmat mitatut pitoisuudet ovat asemalle tulleet. Mittauksia voi tarkastella päivä, viikko tai kuukausinäkymänä.
Asiantuntijana hankkeessa toimii Ilmatieteen laitos, joka vastaa ilmanlaadun mittauksista, analyyseistä, raportoinnista ja asiantuntijapalveluista.
Lisätietoja
Pipsa Maikkula
Ympäristöpäällikkö, Tornion kaupunki
p. 040 755 5891
pipsa.maikkula@tornio.fi