Etusivu » Ajankohtaista » Lapsiystävällinen kunta -mallin toimintasuunnitelma rakentuu lasten ja nuorten näkemysten pohjalta

Lap­siys­tä­väl­li­nen kunta -mallin toi­min­ta­suun­ni­tel­ma rakentuu lasten ja nuorten näkemysten pohjalta

Nainen ja lapsi hiihtävät

Lapsiystävällinen kunta -mallin mukainen työ Torniossa etenee lasten ja nuorten näkemysten pohjalta. Kaupunki järjesti syksyllä torniolaisille lapsille ja nuorille kyselyn, jossa he saivat kertoa, mikä kaupungissa on hyvää ja missä voisimme vielä parantaa.

Kyselyyn vastasi yhteensä 942 lasta ja nuorta.

– Vastausprosentti on huikea! Lapset ja nuoret haluavat todella vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Vastauksissa nousi esiin paljon hyvää, mutta myös muutamia kehitysehdotuksia, kuntakoordinaattori Johanna Haapalainen iloitsee.

Pienimmille iloa tuovat leikki ja läheiset, surua ul­ko­puo­lel­le jääminen

Varhaiskasvatuksessa lasten mielipiteitä kysyttiin 3–6-vuotiailta. Suurin osa heistä koki saavansa tehdä sellaisia asioita, joista pitää.

Lapsista 96 % vastasi elämästään löytyvän turvallisen aikuisen, jonka kanssa tuntuu hyvältä olla. Varhaiskasvatuksen vastauksista nousee esiin, että lapsille iloa tuovat erityisesti leikkiminen, läheiset ihmissuhteet sekä pienet arkiset hetket.

Surua puolestaan toi jääminen leikin ulkopuolelle tai se, ettei pääse mukaan kavereiden kanssa jonnekin. Monien toiveet liittyivät perheeseen ja ystäviin, kuten siihen, että kaikki olisivat ystäviä ja saisivat lisää leikkikavereita.

Ala­kou­lu­lai­set ke­hit­täi­si­vät ympäristön siisteyttä ja tur­val­li­suut­ta

Alakoululaisten vastauksissa tuli esille, että lapset ovat tällä hetkellä tyytyväisiä muun muassa uimahalliin ja muihin harrastusmahdollisuuksiin. Myös pyöräteiden kunto sai positiivista palautetta noin puolelta alakouluikäisistä. 83 % lapsista myös koki olonsa turvalliseksi Torniossa.

Kehittämiskohteina lapset pitivät parempaa huolehtimista ympäristön siisteydestä ja turvallisuudesta sekä harrastusmahdollisuuksien edelleen kehittämisestä.

Koulujen kehittämiseen liittyen lasten vastauksissa nousivat esille koulujen pihojen ja sisäilman parantaminen sekä suuremmat pulpetit ja paremmat tietokonevälineet. He toivoivat myös enemmän rauhaa ja hyvää mieltä kouluihin.

Ylä­kou­lu­lais­ten vas­tauk­sis­sa nousee esille huoli omasta tur­val­li­suu­des­ta

Myös yläkoululaiset nostivat myönteisinä asioina esille uimahallin sekä pyörätiet. Näiden lisäksi kehuja saivat urheiluhalli, kirjasto ja nuorisotilat. Puolet vastaajista kokee, että nämä asiat ovat Torniossa hyvällä mallilla.

Turvallisuuden tunne oli yläkouluikäisten keskuudessa alhaisempi kuin nuoremmilla lapsilla; 37 % vastaajista tunsi olonsa joko vähän tai ei ollenkaan turvalliseksi.

Moni yläkouluikäinen myös toivoi enemmän tekemistä sekä parempaa julkista liikennettä. Myös yläkouluikäiset toivoivat Torniota siistimmäksi ja kouluihin toivottiin parempaa kouluruokaa.

Toisen asteen opiskelijat ke­hit­täi­si­vät julkista liikennettä, tapahtumia ja ympäristön siisteyttä

Toisen asteen opiskelijat nostivat myönteisenä asiana Torniossa etenkin kirjaston. Myös uimahalli, urheiluhalli ja luistelukentät saivat kehuja. Kouluun ja vapaa-aikaan liittyvät asiat olivat sellaisia, joihin he haluaisivat päästä vaikuttamaan.

Kehittämiskohteina toisen asteen opiskelijat näkivät julkisen liikenteen, vapaa-ajan tapahtumat sekä ympäristön siisteyden.

– Hyödynnämme lasten ja nuorten näkemyksiä, kun laadimme toimintasuunnitelman, jolla edistämme lasten oikeuksien toteutumista kunnassamme ja kehitämme toimintaamme seuraavien parin vuoden aikana. Tavoitteena on saada Lapsiystävällinen kunta -sertifikaatti UNICEFilta mahdollisesti jo vuoden 2026 päätteeksi, Haapalainen kertoo.

Tornion kaupunki on päässyt mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin. Mallin avulla kunnastamme on tarkoitus rakentaa mahdollisimman lapsiystävällinen. Malli auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja lasten arjen palveluissa ja kunnan hallinnossa.

Lue lisää