Tornion kaupungin taloutta tasapainotetaan noin 5,5 miljoonalla eurolla vuoteen 2030 mennessä. Taloutta korjataan niin säästämällä, hankkimalla lisää tuloja kuin hillitsemällä nykyisten menojen kasvua.
Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Tornion kaupungin talouden tasapainottamisohjelman. Päätös syntyi kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina yksimielisesti.
Talouden tasapainottamisohjelma sisältää kaksi muutosta kouluverkkoon: Kaakamon ja Karungin kouluissa siirrytään yhdysluokkaopetukseen ensi lukuvuonna ja Raumon yläkoulun opetus siirretään Putaan yläkouluun vuosina 2029-2030 oppilasmäärän vähentyessä. Näistä toimenpiteistä syntyy noin 2,4 miljoonaa euroa kustannussäästöjä vuoteen 2030 mennessä.
Muita kouluverkkoa koskevia muutoksia, kuten koulujen lakkauttamisia, ei talouden tasapainottamisohjelmaan sisälly. Kaupunginvaltuutetut pitivät tärkeänä, että nykyiset koulut niin kylissä kuin kaupungin keskustassa säilyvät ja että kaupunki palvelee sekä Torniossa asuvia että Tornioon muuttavia lapsiperheitä hyvin.
Säästöjä haetaan digitalisaatiosta ja toiminnan tehostamisesta
Säästöjä syntyy lähivuosina myös esimerkiksi toimielinrakenteen ja organisaation uudistamisesta, sähköisten prosessien kehittämisestä ja digitalisaatiosta, joiden ansiosta kaupunkiorganisaation työskentelyn nähdään tehostuvan. Toimenpiteiden arvioidaan tuovan noin 700 000 euroa säästöjä vuoteen 2030 mennessä.
Lisäksi säästöjä haetaan kehittämällä kaupungin tekemiä hankintoja. Käytännössä isojen hankkeiden kilpailutus voidaan jatkossa aloittaa jo, kun ne on hyväksytty taloussuunnitelmassa, kun tähän asti kilpailutus on voinut alkaa vasta, kun hankkeet on hyväksytty talousarviossa. Kun hankkeita voidaan kilpailuttaa hyvissä ajoin etukäteen, on hinta todennäköisesti edullisempi. Investointikustannuksissa odotetaan tämän ansiosta noin 150 000 euron säästöjä jo lähivuosina.
Käyttöön otetaan myös ns. investointiputki, jonka myötä niin investointien rahoituskustannukset kuin poistovaikutukset laskevat. Investointiputki eli investointien kokonaismäärä asetetaan enintään 17 miljoonaan euroon, mikä on neljä miljoonaa euroa vähemmän kuin kuluvan vuoden talousarviossa ja -suunnitelmassa. Arvioitu säästö on noin 246 000 euroa.
Käytännössä investointiputken asettaminen tarkoittaa investointien priorisoimista, lykkäämistä ja tekemättä jättämistä. Investointien määrää pyritään hillitsemään myös palveluverkkoratkaisuilla.
Merkittävää säästöä haetaan myös purkamalla kaupungin henkilöstölle aiemmilta lomakausilta kertyneitä, pitämättä jääneitä vuosilomia. Ns. ”säästövapaista” 80 prosenttia on määrä purkaa sopeutuskauden aikana vuoteen 2030 mennessä. Vaikutus kaupungin talouteen on tällöin noin 470 000 euroa.
Lisäksi tavoitteena on vähentää henkilöstön sairauspoissaoloja ja saada näin aikaan noin 350 000 euron verran säästöä.
Painatuksia ja lehti-ilmoittelua vähennetään, kaupungin perimiä maksuja korotetaan
Isojen periaatteellisten linjausten ohella talouden tasapainottamisohjelma sisältää joitain mittakaavaltaan hieman pienempiä säästökohteita.
Säästöjä haetaan esimerkiksi vähentämällä erilaisten painettujen materiaalien tuottamista ja lehti-ilmoittelua sekä siirtymällä nykyistä enemmän sähköisiin kanaviin. Kaupunki on käyttänyt painatuksiin ja ilmoituksiin vuonna 2023 noin 83 000 euroa. Tavoitteena on leikata summa puoleen nykyisestä.
Lisäksi kutsuohjattu palveluliikenne kaupunkialueella lopetetaan ja asiakkaat ohjataan käyttämään linjaliikennettä (- 30 000 euroa). Asiasta tehdään lopullinen päätös talousarvion yhteydessä.
Lisää tuloja hankitaan korottamalla kaupungin perimiä asiakasmaksuja ja taksoja. Tavoitteena on näin lisätä tuloja 140 000 euroa jo seuraavien kahden vuoden aikana. Kunnallisveroa kaupunginvaltuusto sen sijaan ei päätynyt korottamaan.
Ohjelman toimenpiteet konkretisoituvat tulevissa talousarvioissa
Isossa kuvassa talouden tasapainottamisen tarve juontaa haastavasta taloudellisesta tilanteesta kautta kuntakentän. Kulut ovat kasvaneet, mutta tulot vähentyneet. Esimerkiksi Tornion saama valtionosuus laskee lähivuosina huomattavasti, mikä selittää suurelta osin näköpiirissä olevia alijäämäisiä vuosia. Myös syntyvyys laskee ja lasten määrä vähenee, mikä puolestaan vaikuttaa merkittävästi palvelutarpeeseen.
Talouden tasapainottamisohjelma on luonteeltaan strateginen dokumentti, joka sisältää talouden ja toiminnan isoja tavoitteita ja linjauksia ja joka konkretisoituu tulevien vuosien talousarvioissa ja -suunnitelmissa. Ohjelman toteutumista seurataan säännöllisesti.