Etusivu » Ajankohtaista » Hakemus lippouksen nostamiseksi UNESCOn aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon valmis, vastaus luvassa vuonna 2026

Hakemus lippouksen nos­ta­mi­sek­si UNESCOn aineettoman kult­tuu­ri­pe­rin­nön luetteloon valmis, vastaus luvassa vuonna 2026

Tornionlaakson museo – Tornedalens museum on koordinoinut Tornionjoen lippokalastuksen Unesco-hakemuksen laatimisen Ruotsin ja Suomen yhteisenä ehdokkaana UNESCOn aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Hakemus lähetetään maanantaina 31.3. Pariisiin Unescon pääkonttorille Ruotsin ja Suomen kulttuuriministerien allekirjoitusten kera.

Ruotsi ja Suomi valitsivat Tornionjoen lippokalastuksen maiden yhteisenä jaettuna perinteenä seuraavaksi ehdokkaaksi UNESCOn aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon (Representative List of Intangible Cultural Heritage of Humanity).

Koordinointivastuu Tornionlaakson museolle tuli loppuvuodesta 2023 ja tätä työtä varten museon henkilökuntaan palkattiin kulttuuriperintökoordinaattori.

”Tämä on ollut museolle erittäin painava vastuu, jota olemme kantaneet mielellämme. Museo on luonnollinen toimija ja kohtaamispaikka perinteenharjoittajille ja viranomaisille Museovirastosta sekä Isofilta (Institutet för språk och folkminnen)”, toteaa museonjohtaja Titta Kallio-Seppä.

Kulttuuriperintötyötä ja matkaa kohti Unescoa on kuljettu jo yli kymmenen vuoden ajan, kun lippoperinteen harjoittajat päättivät tehdä kaikkensa perinteen suojelun eteen. Vuonna 2010 perustettu ProSiika ry on toiminut primus-moottorina perinteen viemisessä aluksi Suomen ja Ruotsin kansallisille listoille ja sitä kautta kohti maiden yhteistä ehdokkuutta UNESCOn listalle. ProSiika ry:n tavoitteena on mm. vaalia ja kehittää ainutlaatuista perinnekalastuskulttuuria Tornionjoella, lisätä tietoisuutta vaelluskalojen elinoloista sekä lippoperinteen merkityksestä paikallisidentiteetin rakentajana.

”Nyt on tullut aika juhlistaa kuljettua matkaa ja saavutettua etappia – eli sitä, että olemme yhdessä Unesco-ryhmän kanssa saaneet hakemuskansion valmiiksi ja se lähtee maanantaina Pariisiin. Opettavainen matka ja hieno tunne kaikkinensa, sanoo kulttuuriperintökoordinaattori Julia Autio.

Päätöstä nimityksestä voidaan odottaa joulukuussa 2026.

Unescon hakemus aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon koostuu neljästä osa-alueesta:

  • Ha­ke­mus­lo­ma­ke englanniksi
  • Perinnettä esittelevä do­ku­ment­ti­vi­deo
  • Perinnettä esitteleviä valokuvia
  • Yhteisön, yksilöiden ja si­dos­ryh­mien suos­tu­mus­kir­jeet Unesco-haun tukemiseksi

Lippousta kä­sit­te­le­vän dokumentin ensi-ilta torstaina 27.3.

Hakemuksen yhtenä näkyvimpänä osana on dokumenttivideo, jonka on tehnyt Brightnest Studios. UNESCO-videodokumentin ensi-ilta järjestetään torstaina 27.3. Haaparannalla Folkets husilla. Dokumentin käsikirjoittaja ja ohjaaja Bo-Johan Sörensen sekä tuottaja Christine Norbergiä osallistuvat tilaisuuteen. Myös media on tervetullut seuraamaan 15 minuutin mittaisen dokumentin ensiesityksen.

Elokuvanäytöksen jälkeen ilta jatkuu perinteenharjoittajien Lippotreffien merkeissä. Tilaisuudessa keskustellaan ProSiika ry:n puheenjohtaja, lippomies Jaakko Heikkilän kanssa.

”Dokumenttivideo tulee nimityksen jälkeen olemaan UNESCOn verkkosivuilla niin kauan kuin UNESCO on olemassa ja lippoperinnettä harjoitetaan. Meidän tehtävänämme on siis siirtää perinne seuraaville sukupolville”, summaa Heikkilä.

UNESCO-hakuprosessi on osa Interreg Auroran rahoittamaa Torne Valley Dipnet Culture -hanketta. Videodokumenttia rahoitti myös Inkeri ja Mauri Vänskän säätiö.

Lisätietoja

Titta Kallio-Seppä, museonjohtaja, Tornionlaakson museo – Tornedalens museum, +358 50 597 1557, titta.kallio-seppa@tornio.fi

Julia Autio, kulttuuriperintökoordinaattori, Tornionlaakson museo – Tornedalens museum, +358407784418, julia.autio@tornio.fi

Kuva: Lippoaja Kukkolankoskella. Jaakko Heikkilä.