Tornionlaakson museo julkaisee keskiviikkona 26.2.2025 uuden meänkielisen opaskirjan, Kaiti Tornionlaakson myseymhin. Opaskirjassa on ensimmäistä kertaa käännettynä lähes kaikki museon perusnäyttelyn tekstit meänkielelle. Kääntäjäksi valittiin Bertil Isaksson ja Maria Vanhapiha Bergström. Teoksen lisäksi museo julkaisee samalla kirjan sisällöt ääniopastuksena museon verkkosivuille. Ääniopastuksen lukijana toimii Adam Huuva ja sen voi kuunnella äänitiedostoina tai katsoa videomuodossa. Opaskirjan kääntämistä ja valmistamista ovat rahoittaneet sekä Haaparannan kunta että Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto.
Julkaisua vietetään tapahtumapäivän muodossa. Museoon on koko päivän ajan ilmainen sisäänpääsy ja museo on avoinna klo 11–19. Päivän aikana museon henkilökunta opastaa kävijöitä opaskirjan ja siitä tehdyn audio-opastuksen käytössä. Alkuillasta kello 18.00 Brita-Kaisa Välimaa lausuu otteita Kalevalasta meänkielellä ja kello 18.30 museon näyttelysalissa järjestetään Päivi Heikuran, Adam Huuvan ja Jani-Petteri Häggin Kotiranta, olet kirkas -konsertti meänkielellä.
Tornionlaakson museo vietti viime vuonna 110/10-juhlavuottaan eli museotoiminta Torniossa täytti 110 vuotta ja Tornionlaakson museon rooli Tornion ja Haaparannan yhteisenä rajanylisenä museona täytti 10 vuotta. Juhlavuotta vietettiin nimellä ”Vårt gemensamma museum – Meän museo” ja vuoden pääteemoina olivat museon rajanylinen museotyö sekä meänkielen asema museon sisällöissä.
Yksi vuoden tavoitteita oli meänkielisen opaskirjan ja ääniopastuksen valmistus. ”Meänkieli on tärkeä osa tornionlaaksolaista kulttuuriperintöä ja sen rajattoman alueen ihmisten identiteettiä. Museona halusimme tuoda paikallisen kielen pysyvästi osaksi perusnäyttelyämme ja auttaa näin nostamaan sekä tietoisuutta kielestä, mutta myös elämyksiä sen kuulemisen ja lukemisen parissa” sanoo museonjohtaja Titta Kallio-Seppä.
Museo halusi tarjota opaskirjan sisällöt mahdollisimman helposti saavutettavaksi ja tämän vuoksi ääniopas löytyy museon verkkosivuilta sekä äänitiedostoina että videoina. Videoissa tekstiä on tuettu valokuvilla näyttelystä ja esineistä, jotta opasta olisi helpompi hahmottaa.
”Yksi Tornionlaakson suurimpia haasteita ovat etäisyydet ja emme voi täällä Torniossa olettaa, että kaikille Tornionlaakson kunnilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet vierailla paikan päällä” kertoo museolehtori Joni Karjalainen. ”Opaskirjan ääniopastuksen avulla haluamme tarjota Tornionlaakson historiaa sen omalla kielellä aina Kalixista Kiirunaan ja Tornionlaakson pohjoisimpiin osiin sekä muualla asuville tornionlaaksolaisille.”
Kaiti Tornionlaakson myseymhin -opaskirja:
Linkki Tornionlaakson museon verkkosivuille: https://tornio.fi/kaiti