Torniolaiset maksaisivat mieluummin hieman enemmän käyttämistään palveluista (59,7 %) kuin tinkisivät palvelujen määrästä ja laadusta (8,6 %) tai korottaisivat kunnallisveroprosenttia niiden ylläpitämiseksi (31,7 %). Tosin myös maltillinen kunnallisveroprosentin korotus kaupungin talouden tasapainottamiseksi saa asukkailta vihreää valoa, kun se asetetaan vastakkain puhtaasti palvelujen laatuun ja määrään kohdistuvien säästöjen kanssa.
Tulokset käyvät ilmi torniolaisille syyskuussa järjestetystä, kaupungin talouden tasapainottamista koskeneesta kyselystä.
Kyselyssä torniolaiset saivat ottaa kantaa esimerkiksi siihen, millaisia asioita lähivuosien investoinneissa tulisi painottaa, tulisiko kaupungin säästää supistamalla palveluja vai kiristämällä veroja ja miten koulu- ja päiväkotiverkon osalta tulisi menetellä.
Vastaajat kannattavat koulu- ja päiväkotiverkoston tiivistämistä
Merkittävimpiä kaupungin talouteen lähivuosina vaikuttavia ratkaisuja ovat koulu- ja päiväkotiverkostoa koskevat päätökset niin kaupunki- kuin maaseutualueella.
Kuntalaisilta kysyttiinkin, tulisiko säästöjä hakea tiivistämällä koulu- ja päiväkotiverkostoa ja tekemällä kuntien välistä yhteistyötä vai korottamalla kunnallisveroa tai tinkimällä palvelujen laadusta niin, että nykyinen verkosto voitaisiin säilyttää.
Yli puolet vastaajista (53,1 %) kannatti nykyisen koulu- ja päiväkotiverkoston tiivistämistä ja yhteistyön lisäämistä, kun taas noin 44 prosenttia vastaajista korottaisi mieluummin veroja kuin muuttaisi nykyistä verkostoa.
Vastaajilta kysyttiin myös, tulisiko kaupungin jatkossa investoida uusiin, vetovoimaa ja elämänlaatua edistäviin hankkeisiin, kuten laadukkaisiin kulttuuri- ja liikuntatiloihin, vai peruspalveluihin, kuten kouluihin ja päiväkoteihin. Jopa 78 prosenttia vastaajista asetti valintatilanteessa etusijalle investoinnit peruspalveluihin, kun taas viidennes vastaajista päätyi kannattamaan vetovoimaa lisääviä investointeja.
Tärkeimpiä palveluja ulkoreittien kunnossapito, lukiokoulutus ja liikuntatilat
Kyselyssä kartoitettiin myös, millaiset kaupungin vapaa-ehtoisesti järjestämät palvelut ovat kuntalaisille kaikkein tärkeimpiä. Vastaajat pystyivät arvottamaan erilaisia palveluja neliportaisella asteikolla välillä ”Ei lainkaan tärkeä – erittäin tärkeä”.
Kaikkein tärkeimmiksi palveluiksi vastaajat nostivat ulkoreittien kuten latujen ja luontopolkujen kunnossapidon, lukiokoulutuksen ja liikuntatilat. Koulujen aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäminen nousi listalla neljänneksi.
Listan häntäpäähän jäivät venesatamapalvelut, yksityistieavustukset ja alennukset eri ryhmille esimerkiksi joukkoliikenteessä, pääsymaksuissa ja käyttömaksuissa.
Kuntalaisilta kysyttiin myös, kuinka tärkeänä he pitävät sitä, että joidenkin nykyisten palvelujen taso säilyy ennallaan. Kaikkein tärkeimpänä vastaajat pitivät katujen sekä jalankulku- ja pyöräilyväylien laadukasta kunnossapitoa sekä kaupungin omana toimintana järjestettävien siivous- ja ruokapalvelujen ja toisaalta kaupungin kiinteistöjen siivoustason säilyttämistä nykyisellä tasolla. Neljäntenä listalle nousi koulujen talvikuljetus.
Listan hännille jäivät kaupungin järjestämät tapahtumat, yritystonttien luominen ja kirjaston laajat aukioloajat.
Kysely sisälsi lisäksi kysymyksen kaupungin tilojenkäytön tehostamisesta. Suurin osa vastaajista on sitä mieltä, että säästöjä voisi saada aikaan toisaalta myymällä ja purkamalla turhia kiinteistöjä, toisaalta muuntelemalla niitä uusiin käyttötarkoituksiin.
Kyselyn vapaa sana -osioon kertyi 190 vastausta. Monipuolisesta aineistosta nousevat esiin esimerkiksi asuinympäristöjen, elinkeinoelämän ja matkailun kehittäminen, lasten ja nuorten hyvinvointiin panostaminen, kuntien välisen yhteistyön vahvistaminen, rakennusinvestointien ekologisuus ja kustannustehokkuus, tehokas palvelutuotanto, maltilliset veronkorotukset, kohtuulliset luokkakoot sekä kaupungin henkilöstön työhyvinvoinnin kehittäminen.
Valtuusto päättää talouden tasapainottamisen keinoista lokakuussa
Kuntalaisten näkemykset säästökeinoista ovat tärkeää taustatietoa, jota hyödynnetään vielä kuluvan syksyn aikana, kun talouden tasapainottamisohjelma viimeistellään ja tuodaan kaupunginvaltuuston päätettäväksi.
Tornion kaupunginvaltuusto kuuli kuntalaiskyselyn tuloksista tuoreeltaan talousseminaarissa torstaina.
– Talouden tasapainottamisohjelmasta tulee ohjaava dokumentti, joka sisältää talouden ja toiminnan isoja tavoitteita ja linjauksia ja joka konkretisoituu tulevissa talousarvioissa ja -suunnitelmissa. Ohjelma tulee valtuuston hyväksyttäväksi lokakuussa, kaupunginjohtaja Jukka Kujala kertoo.
Ennen kuin kaupunginvaltuusto pääsee päättämään talouden tasapainottamisohjelman lopullisesta muodosta, kaupunginhallitus käsittelee ohjelmaa ja siihen sisältyvää sopeuttamiskeinojen valikoimaa kokouksessa tiistaina 8.10.
Sopeuttamisen taustalla kasvavat menot ja kutistuvat tulot
Isossa kuvassa kaupungin talouden tasapainottamisen tarve juontaa haastavasta taloudellisesta tilanteesta kautta kuntakentän. Kulut ovat kasvaneet, mutta tulot vähentyneet. Esimerkiksi Tornion saama valtionosuus laskee lähivuosina huomattavasti, mikä selittää suurelta osin alijäämäisiä vuosia. Myös syntyvyys laskee ja lasten määrä vähenee, mikä puolestaan vaikuttaa merkittävästi palvelutarpeeseen.
Kaupunki etsii talouden tasapainottamiseksi niin säästöjä, tuloja kuin tehokkaita ja tarkoituksenmukaisia tapoja järjestää kaupungin palveluja ja hillitä näin kustannusten kasvua tulevina vuosina.
Talouden tasapainottamista koskevaan kyselyyn vastasi 1.–15.9. välisenä aikana lähes 600 (n=581) asukasta ja Tornion kaupungin työntekijää. Lämmin kiitos kaikille osallistumisesta kaupungin talouden suunnitteluun ja päätöksentekoon!