Etusivu » Ajankohtaista » Tornio kutsuu asukkaita osallistumaan talouden tasapainottamiseen

Tornio kutsuu asukkaita osal­lis­tu­maan talouden ta­sa­pai­not­ta­mi­seen

Torniossa keväällä aloitettu työ talouden tasapainottamiseksi etenee syksyn aikana päätöksentekovaiheeseen. Ennen kuin kaupunginvaltuusto päättää keinoista, joilla taloutta tullaan lähivuosina oikaisemaan, kutsutaan torniolaiset vastaamaan kyselyyn, jossa kartoitetaan mielipiteitä esimerkiksi verotuksesta, investoinneista, palveluverkosta ja palvelujen laadusta.

Torniossa keväällä aloitettu työ talouden tasapainottamiseksi etenee. Erilaisia keinoja talouden oikaisemiseksi on kartoitettu kevään aikana ohjausryhmässä, joka koostuu johtavista luottamushenkilöistä ja viranhaltijoista. Nyt osallistujajoukkoa laajennetaan ja torniolaiset kutsutaan mukaan kaupungin talouden suunnitteluun.

Kuntalaisille ja kaupungin henkilöstölle järjestetään verkkokysely, jossa kartoitetaan näkemyksiä verotuksesta, investoinneista, palveluverkosta ja palvelujen laadusta. Kyselyssä voi ottaa kantaa esimerkiksi siihen, millaisia asioita lähivuosien investoinneissa tulisi painottaa, tulisiko kaupungin säästää supistamalla palveluja vai kiristämällä veroja ja miten koulu- ja päiväkotiverkon osalta tulisi menetellä.

Verkkokysely on avoinna 2.–15.9. Sekä kirjastossa että kaupungintalolla sijaitsevassa asiakaspalvelupiste Kompassissa on käytettävissä asiakaspäätteitä, mikäli kyselyyn vastaaminen verkossa ei ole mahdollista omalla laitteella. Henkilökunta voi tarvittaessa myös avustaa vastaamisessa.

So­peut­ta­mis­tar­ve 3–6 miljoonaa, taustalla etenkin laskeva val­tio­no­suus

Tasapainotustyössä etsitään niin säästöjä, tuloja kuin tehokkaita ja tarkoituksenmukaisia tapoja järjestää kaupungin palveluja ja hillitä näin kustannusten kasvua. Tasapainottamisen taustalla ovat alijäämäiset talousarvio- ja taloussuunnitelmavuodet 2024–2026.

Isossa kuvassa talouden tasapainottamisen tarve juontaa haastavasta taloudellisesta tilanteesta kautta kuntakentän. Kulut ovat kasvaneet, mutta tulot vähentyneet. Esimerkiksi Tornion saama valtionosuus laskee lähivuosina huomattavasti, mikä selittää suurelta osin alijäämäisiä vuosia. Myös syntyvyys laskee ja lasten määrä vähenee, mikä puolestaan vaikuttaa merkittävästi palvelutarpeeseen.

Kaupungin talouden sopeuttamistarve on lähivuosina noin 3–6 miljoonaa euroa. Tavoitteena on saada kaupungin talous tasapainoon vuoteen 2027 mennessä ja näin varmistaa kaupungin kasvu- ja investointikyky, kuntalaisten hyvinvointi sekä laadukkaat, todellista palvelutarvetta vastaavat palvelut.

Osallistu

Vastaa kyselyyn talouden tasapainottamisesta
Lue lisää talouden tasapainottamisesta

Lisätietoja

Olli Rainio
kaupunginhallituksen puheenjohtaja, ohjausryhmän puheenjohtaja
olli.rainio@luottamus.tornio.fi, p. 040 654 6264  

Jukka Kujala
kaupunginjohtaja
jukka.kujala@tornio.fi, p. 040 132 0403