Talouden ta­sa­pai­not­ta­mi­nen

Ta­sa­pai­no­tus­työs­sä etsitään niin säästöjä, tuloja kuin tehokkaita ja tar­koi­tuk­sen­mu­kai­sia tapoja järjestää kaupungin palveluja.

Etusivu » KAUPUNKI JA HALLINTO » Talous ja strategia » Talouden tasapainottaminen

Talouden ta­sa­pai­not­ta­mi­nen

Torniossa on käynnissä työ talouden tasapainottamiseksi. Tasapainotustyön taustalla ovat alijäämäiset talousarvio- ja taloussuunnitelmavuodet 2024–2026. Sopeuttamistarve on noin kolme miljoonaa euroa.

Tavoitteena on saada kaupungin talous tasapainoon nopeasti jo lähivuosina. Tasapainotustyössä etsitään niin säästöjä, tuloja kuin tehokkaita ja tarkoituksenmukaisia tapoja järjestää kaupungin palveluja ja hillitä näin kustannusten kasvua.

Tornion tukena työssä on ulkopuolinen asiantuntija, konsulttiyritys FCG oy, joka laatii kaupungille kattavan selvityksen kaupungin kulurakenteesta, prosesseista ja palveluista sekä keinoista talouden tasapainottamiseksi. Tämä selvitys toimii lähivuosien talouden suunnittelun, viranhaltijoiden valmistelutyön ja päätöksenteon tukena.

Isossa kuvassa talouden tasapainottamisen tarve juontaa haastavasta taloudellisesta tilanteesta kautta kuntakentän. Kulut ovat kasvaneet, mutta tulot vähentyneet. Esimerkiksi Tornion saama valtionosuus laskee lähivuosina huomattavasti, mikä selittää suurelta osin alijäämäisiä vuosia. Myös syntyvyys laskee ja lasten määrä vähenee, mikä puolestaan vaikuttaa merkittävästi palvelutarpeeseen.

Talouden tasapainotustyötä ohjaa viranhaltijoista ja luottamushenkilöistä koostuva ohjausryhmä. Käytännössä työ on alkanut keväällä 2024 laajalla johtavien viranhaltijoiden haastattelukierroksella ja ohjausryhmätyöskentelyllä. Syksyn 2024 aikana vuorossa on verkkokysely kuntalaisille ja kaupungin henkilöstölle.

Kaupunginvaltuusto päättää talouden tasapainottamisen linjauksista ja tavoitteista syksyn 2024 aikana, jonka jälkeen kaupungin tuleva talousarvio ja -suunnitelma 2025-22027 valmistellaan niiden pohjalta.

Talouden tasapaino ja investointikyky – ohjausryhmä

Luottamushenkilöt

Hast Jari, kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja
Keränen Toni, kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja
Ollila Kosti, kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja
Ponkala Markku, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
Rainio Olli, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, ohjausryhmän puheenjohtaja
Sainmaa Jari, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja
Välimaa Risto, kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja

Viranhaltijat

Bomström Helena, vs. talousjohtaja
Halmkrona Ilkka, sivistystoimenjohtaja
Kangastalo Sampo, kehitysjohtaja
Kannala Markus, tekninen johtaja
Konola-Jokinen Tarja, sivistystoimenjohtaja
Kujala Jukka, kaupunginjohtaja
Parkkila Elisa, henkilöstöpäällikkö

Kuntalais- ja henkilöstökysely

Kuntalaisille ja kaupungin henkilöstölle järjestetään talouden tasapainottamistyön aikana verkkokysely, jossa kartoitetaan näkemyksiä verotuksesta, investoinneista, palveluverkosta ja palvelujen laadusta.

Kyselyssä voi ottaa kantaa esimerkiksi siihen, millaisia asioita lähivuosien investoinneissa tulisi painottaa, tulisiko kaupungin säästää supistamalla palveluja vai kiristämällä veroja ja miten koulu- ja päiväkotiverkon osalta tulisi menetellä.

Verkkokysely on avoinna 2.-15.9.2024. Sekä kirjastossa että kaupungintalolla sijaitsevassa asiakaspalvelupiste Kompassissa on käytettävissä asiakaspäätteitä, mikäli kyselyyn vastaaminen verkossa ei ole mahdollista omalla laitteella. Henkilökunta voi tarvittaessa myös avustaa vastaamisessa.

Kyselyn tulokset julkaistaan syyskuun aikana.

Vastaa kyselyyn