Etusivu » Ajankohtaista » Isohaaran öljyvuodon jälkitarkkailu on päättynyt – vesistön ja maaperän tutkimuksissa ei havaittu merkittäviä määriä öljyä

Isohaaran öljyvuodon jäl­ki­tark­kai­lu on päättynyt – vesistön ja maaperän tut­ki­muk­sis­sa ei havaittu merkittäviä määriä öljyä

Maanantaina 22.7. PVO-Vesivoiman Isohaaran voimalaitoksella sattuneessa öljyvuodossa kulkeutui 500 litraa öljyä Kemijoen ranta-alueille Torniossa, Keminmaassa ja Kemissä. Keminmaan kunnan ja Tornion sekä Kemin kaupungin ranta-alueiden tilanne on vahingon jälkeen kartoitettu kattavasti.

Kemijoesta otetuissa vesinäytteissä ei havaittu mitattavia määriä öljyhiilivetyjä. Tulosten varmentamiseksi samoista näytteenottopisteistä Kemijoesta tehtiin uusintanäytteenotto ja näissäkään vesinäytteissä ei havaittu mitattavia määriä öljyhiilivetyjä.

Keminmaan kunnan ja Tornion kaupungin ranta-alueilta otettiin maaperänäytteet mahdollisen pilaantumisen selvittämiseksi. Kaikkien näytteiden tulokset ovat alle kynnysarvotason eli maaperä ei tulosten mukaan ole pilaantunut.  

Tornion Kaakamoniemen uimaranta ja Keminmaan Ahvenpankin uimapaikka ovat olleet suljettuna öljyhavaintojen vuoksi. Ympäristöterveysvalvonta on tarkastanut rannat viimeksi keskiviikkona 7.8. ja aistinvaraisesti arvioiden niissä ei enää ollut öljyä havaittavissa. Myös edellisviikolla em. rannoilta otettujen vesinäytteiden tulosten mukaan vesi on uintikelpoista. Rannat ovat taas auki uimareille.

Tehtyjen kartoitusten, tarkastusten ja mittausten perusteella voidaan todeta, että öljyvuodon aiheuttamat jälkitoimet on saatu päätökseen ja viranomaistarkkailu lopetetaan.