Framsida » Nyheter » Tornedalska arv genom film och fotografier

Tornedalska arv genom film och fotografier

Torsdag den 27 juni öppnar utställningen Ett enda brev från mor på Tornedalens museum, där fotografen och filmaren Jennie Lind visar en del av sitt tornedalska arv genom en kortfilm och familjefotografier. Ett enda brev från mor är Jennie Linds första egna kortfilms­ dokumentär. Filmen är en personlig familjeberättelse om en del av hennes tornedalska arv och berör längtan, saknad, förluster och minnen kopplat till vår samtid. Utställningen är öppen på museet från 27 juni till 15 september 2024.

Utställningen innehåller även flera familjefotografier från 30-, 40- och 50-talet från byn Torinen i Tornedalen. Jennie Lind är född 1975 i Luleå, Sverige och arbetar främst i norra Sverige som filmare och fotograf. Hon brinner för att berätta mer om Tornedalen och de människor som lever där. Om våra olika kulturer, levnadssätt och livsöden. Sedan 2005 arbetar Jennie Lind som frilansfotograf och sedan 2018 även som filmare med en blandning av kommersiella, redaktionella och dokumentära uppdrag.

” Utställningen passar oss särskilt bra, för i år vill vi lyfta fram Tornedalens identitet och meänkieli” berättar museichefen Titta Kallio-Seppä. Tornedalens museum fyller 110 år och har fungerat som ett gemensamt museum för Torneå och Haparanda i 10 år redan. Året kommer att firas med temaåret “Vårt gemensamma museum – Meän museo”.