Etusivu » Ajankohtaista » Yks ainoa kirje äitiltä -näyttely kuvaa tornionlaaksolaista perintöä kuvin ja videoin

Yks ainoa kirje äitiltä -näyttely kuvaa tor­nion­laak­so­lais­ta perintöä kuvin ja videoin

Torniolaakson museossa avautuu torstaina 27. kesäkuuta Ett enda brev från mor – eli Yks ainoa kirje äitiltä -näyttely, jossa valokuvaaja ja elokuvantekijä Jennie Lind esittelee osan tornionlaaksolaisesta perinnöstään lyhytelokuvan ja perhevalokuvien kautta.

Yks ainoa kirje äitiltä -näyttely on Jennie Lindin ensimmäinen oma lyhytelokuvadokumentti. Elokuva on henkilökohtainen perhetarina hänen tornionlaaksolaisesta perinnöstään ja se käsittelee kaipuuta, ikävää, menetyksiä ja muistoja, jotka liittyvät nykyaikaamme. Näyttely on avoinna museossa 27.6.-15.9.2024.

Näyttelyssä on myös useita perhevalokuvia 30-, 40- ja 50-luvuilta Tornionlaakson Torisen kylästä. Jennie Lind syntyi vuonna 1975 Luulajassa, Ruotsissa ja työskentelee pääasiassa Pohjois-Ruotsissa elokuvantekijänä ja valokuvaajana. Hän haluaa kertoa enemmän Tornionlaaksosta ja siellä asuvista ihmisistä, eri kulttuureistamme, elämäntavoistamme ja kohtaloistamme. Vuodesta 2005 lähtien Jennie Lind on työskennellyt freelance-valokuvaajana ja vuodesta 2018 lähtien myös elokuvantekijänä sekä kaupallisissa, toimituksellisissa että dokumentaarisissa tehtävissä.

”Näyttely sopii meille erityisen hyvin, sillä tänä vuonna haluamme korostaa tornionlaaksolaista identiteettiä ja meänkieltä”, sanoo museojohtaja Titta Kallio-Seppä.

Tornionlaakson museo täyttää tänä vuonna 110 vuotta ja on toiminut Tornion ja Haaparannan yhteisenä museona jo 10 vuotta. Vuotta juhlitaan teemavuonna ”Vårt gemensamma museum – Meän museo”.