”Torniossa voin oikeasti vaikuttaa siihen, mihin suuntaan nuorisotoimintaa kehitetään”
”Tähtihetkiä työssäni ovat ne, kun nuoret pääsevät tekemään heille tärkeitä ja mielekkäitä asioita. Esimerkiksi, kun ollaan nuorten kanssa Putaan koulun graffitiseinällä maalaamassa, aurinko paistaa ja musiikki soi.”
Jan-Mikael Hakomäki, 49, on työskennellyt Tornion kaupungin nuoriso-ohjaajana kolmetoista vuotta. Nuoriso-ohjaajan tehtävänä on tukea nuorten kasvua sekä tarjota nuorille monipuolista vapaa-ajan toimintaa. Esimerkiksi kesällä 2023 Jan-Mikael ohjasi purkutaideprojektia Torniossa Röyttäntiellä. Purkutaidetta tehtiin asuinkelvottomaksi todettuun kerrostaloon. Rakennus saatiin hyötykäyttöön, kun nuoret pääsivät tekemään siellä yhteisötaidetta ja toteuttamaan itseään taiteen keinoin.
– Teimme projektia yhteistyössä Haaparannan nuorisotoimen kanssa. Kun tuli idea purkutaideprojektista, ajatuksena oli, että tehdään molemmille puolille rajaa. Ruotsin puolella vastaava tehtiin Haaparannalla Tornedalsskolanissa, Jan-Mikael kertoo.
Jan-Mikael on opiskellut Torniossa kuvataiteita ja yhteisöpedagogiikkaa sekä kouluttautunut nuoriso-ohjaajaksi. Valmistuttuaan Lapin ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi vuonna 2002, Jan-Mikael lähti opiskelemaan Tornion Peräpohjolan opistoon nuoriso-ohjaajaksi. Tämän jälkeen hän opiskeli nuorisotyön ohessa toisenkin ammattikorkeatutkinnon ja valmistui yhteisöpedagogiksi vuonna 2011.
– Kuvataiteilijan opinnot ovat ennemminkin täydentäneet tätä nuoriso-ohjaajan työtä. En ole taiteilijan työtä varsinaisesti tehnyt, mutta olen saanut järjestää nuorille mahdollisuuksia tehdä kulttuuria monenlaisten taide- ja kulttuuritapahtumien kautta, Jan-Mikael kuvaa.
Tornion nuorisotoimessa tehdään merkityksellistä työtä
Jan-Mikael on asunut koko ikänsä rajan tuntumassa. Hän on syntynyt ja viettänyt varhaislapsuutensa Haaparannalla, mutta asunut sen jälkeen Torniossa. Jan-Mikael on päättänyt jäädä Tornioon, sillä hän kokee, että pystyy tekemään täällä merkityksellistä työtä.
– Jossain vaiheessa tajusin, että haluanko olla helpon äärellä ja mennä isompaan kaupunkiin, missä on jo valmiit kansalaistoimijat ja tosi vireä kenttä, vai haluanko luoda tänne Tornioon omaa, mikä kuitenkin antaa enemmän. Se on rankempaa, mutta palkitsevampaa. Ajattelin, että on mielenkiintoisempaa jäädä tänne. Haluan olla tekemässä Torniosta paikkaa, jossa kaikilla on mahdollisuus olla sellainen kuin haluaa, Jan-Mikael avaa oivalluksiaan.
Torniossa nuorisotyö on hyvin monipuolista ja sitä tehdään yhdessä muiden nuoriso-ohjaajien kanssa. Nuorisotoimi on laaja ja se sisältää esimerkiksi kasvatuksellista ohjausta ja neuvontatyötä, harrastusmahdollisuuksien tarjoamista, kulttuurista nuorisotyötä, koulunuorisotyötä, ehkäisevää päihdetyötä ja leiritoimintaa. Tehtävät ovatkin monenlaisia ja niiden kirjo on aina ryhmien vetämisestä sometrendien seuraamiseen. Lisäksi nuorisotyössä on mahdollista tuoda esille omia vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita.
– Tornion nuorisotoimi on siitä erityinen, että täällä pääsee tekemään monenlaisia tehtäviä. Monissa kunnissa nuorisotyöntekijät keskittyvät yhteen alueeseen kuten nuorisotiloihin, kulttuuriseen nuorisotyön tai osallistumismahdollisuuksien kehittämiseen. Torniossa taas meillä työkentät menevät limittäin ja kaikki pääsevät tekemään monenlaista hommaa, Jan-Mikael kertoo ylpeänä.
Vaikka nuorisotyö on hyvin antoisaa ja palkitsevaa, on siinä myös omat haasteensa. Työajat voivat olla hyvin vaihtelevat ja työssä vaaditaankin joustavuutta monella eri tavalla.
– Tässä työssä pitää pystyä ottamaan haltuun jatkuvasti uutta tietoa. Koska ollaan nuorten kanssa tekemisissä, asiat muuttuvat nopeasti ja voi tulla esimerkiksi uusia ongelmia, joista meidän tulee olla perillä. Työn palkkaus voisi olla vähän parempi, sillä silloin siinä otettaisiin paremmin huomioon työn vaativuus. Meidän työmme kuitenkin vaatii joustavuutta ja päivät voivat olla pitkiäkin, on aamua, iltaa, joskus yötäkin. Toki joustavuus toimii myös toiseen suuntaan ja ymmärretään, jos on esimerkiksi pieniä lapsia, kuten itselläni, niin perhe tuo myös omat rajoitteensa. Tätä työtä pystyy tekemään hyvin näin perheellisenäkin, Jan-Mikael kertoo.
Tornio on hyvällä tavalla semmoinen ”Perämeren Twin Peaks”. Hyvällä tavalla outo paikka, jossa on omintakeisia ihmisiä.
– Jan-Mikael Hakomäki, nuoriso-ohjaaja
Henkilöstöedut arjen tukena omintakeisten ihmisten kaupungissa
Jan-Mikaelin mielestä Tornion kaupunki kehittyy jatkuvasti työnantajana. Työntekijöitä pyritään esimerkiksi vakinaistamaan entistä nopeammin ja henkilöstöetuihin panostetaan. Uusimpana henkilöstöetuna on mahdollisuus hankkia työsuhdepyörä.
– Hankin heti työsuhdepyörän. Pääsen nyt sähköpyörällä töihin, eikä työmatkoihin tarvitse enää autoa. Töissä meillä on kuitenkin auto, mikäli työn puolesta tarvitsee lähteä kauemmas tai kuskata tavaroita, Jan-Mikael toteaa.
Vapaa-ajan Jan-Mikael viettää perheensä kanssa. Aiemmin hän on harrastanut erilaisia kampailulajeja kuten jujutsua. Hän haaveilee kulttuurituottamisen opiskelusta ja siitä, että saisi tuoda omaa taiteellista puolta entistä enemmän mukaan työhönsä.
– Tornio on hyvällä tavalla semmoinen ”Perämeren Twin Peaks”. Hyvällä tavalla outo paikka, jossa on omintakeisia ihmisiä. Tornio on kaunis kaupunki ja itse olen tykästynyt etenkin Tornionjokeen. Hienoja paikkoja täällä ovat esimerkiksi Kojamo ja Särkynyt lyhty. Paikallisena lempipaikkojani ovat Haaparannan ranta ja keskustan alue, läheinen lintutorni ja Putaan koulun graffitiseinä. Eikä tällaista ole muualla: jos tulet asumaan Tornioon, niin saat myös Haaparannan. Tämä on mielenkiintoinen paikka, jossa on paljon mahdollisuuksia. Täällä tehdään paljon luovia juttuja ja aina on tilaa uusille, Jan-Mikael päättää.