Etusivu » Ajankohtaista » Kalevalaa kouluihin -kiertue ehdolla Vuoden museopedagogiseksi teoksi

Kalevalaa kouluihin -kiertue ehdolla Vuoden museo­pe­da­go­gi­sek­si teoksi

Tornionlaakson museon ja Aineen taidemuseon yhteinen Kalevalaa kouluihin -kiertue on ehdolla Museopedagogisen yhdistyksen Pedaali ry:n Vuoden museopedagoginen teko 2024 -palkinnon saajaksi. Ehdokkaat julkistettiin Pedaali ry:n tiedotteessa tiistaina 21.5. ja voittaja julkistetaan lokakuussa Suomen Museoliiton Taidemuseopäivillä.

Kalevalaa kouluihin -kiertueella museoiden museolehtorit Joni Karjalainen (Tornionlaakson museo) ja Anita Alamaunu (Aineen taidemuseo) kiersivät Tornion kouluja kolmen viikon ajan luokasta luokkaan. Työpajoissa tutustuttiin ensin Kalevalan taustoihin ja erityisesti siihen mitä me tiedämme Kalevalan aikaisesta elämästä Suomessa arkeologisen aineiston perusteella. Oppilaat pääsivät myös tutustumaan myöhäisen rautakauden vaatteiden ja esineiden kopioihin sekä arvaamaan mitä niillä olisi tehty muinaisina aikoina. ”Lapsille ja monille aikuisillekin on ihan eri asia tutkia esinettä tai sen kopiota pelkkien kuvien sijasta. Käsinkosketeltavan historian kautta ymmärtää paljon selkeämmin, miten ja mihin esineitä on käytetty” toteaa Tornionlaakson museon museolehtori Joni Karjalainen.

Taideosuudessa oppilaat yhdistivät Kalevalan henkilöiden ja teemojen kuva-aiheita ja runoja monotypia-tekniikalla ja kuvansiirrolla. ”Aineen taidemuseo on toteuttanut jalkautuvaa taidekasvatustyötä Torniossa ja ympäryskunnissa vuodesta 2022. Palvelu on tavoittanut vuosittain tuhansia lapsia ja nuoria. Yhteistyö Tornionlaakson museon kanssa vahvistaa paikan päälle vietyä palvelua, tuo museot osaksi koulujen arkea ja edistää taide- ja kulttuurikasvatuksen saavutettavuutta.” kertoo Aineen taidemuseon johtaja Virpi Kanniainen.

Ajatus museoiden yhteisestä kiertueesta heräsi viime vuodenvaihteen tienoilla, kun Kaakamon koulu tiedusteli mahdollisuutta saada Tornionlaakson museolta esitystä Kalevalan taustalla olevasta rautakaudesta. Palaute kiertueesta on ollut todella positiivista sekä opettajilta että oppilailta. Syksyllä kiertueet tullaan laajentamaan Haaparannan kouluihin.

Vuoden museopedagoginen teko -palkinto myönnetään museopedagogiaan liittyvälle projektille, hankkeelle tai teolle, joka on ollut ajankohtainen kuluneen vuoden aikana. Pedaali haluaa palkinnolla nostaa esiin esimerkillisiä ja huomionarvoisia satsauksia museoiden yleisötyöhön ja pedagogiseen toimintaan sekä lisätä alaan liittyvää tietoisuutta suuren yleisön keskuudessa.

Lue lisää Pedaali ry:n tiedotteesta: https://pedaali.fi/2024/05/21/vuoden-museopedagoginenteko-2024-ehdokkaat-on-julkistettu/