Asu­mis­ter­veys

Asun­non­tar­kas­tuk­sel­la tar­koi­te­taan ter­vey­den­suo­je­lu­vi­ran­omai­sen toi­men­pi­det­tä, jolla selvitetään, aiheutuuko asunnosta siinä asuville ter­veys­hait­taa.

Asuntojen ja oles­ke­lu­ti­lo­jen ter­veys­hait­ta

Asumisterveyteen kuuluvat asuntojen sekä päivähoito- ja koulutilojen, oppilaitosten, lastenkotien, vanhainkotien ja muiden vastaavien julkisten tilojen terveydelliset olosuhteet.

Terveyshaitalla tarkoitetaan ihmisessä todettavaa sairautta, muuta terveyden häiriötä tai sellaisen tekijän tai olosuhteen esiintymistä, joka voi vähentää väestön tai yksilön elinympäristön terveellisyyttä. Mikäli on perusteltua syytä epäillä, että asunnosta aiheutuu terveyshaitta, tulee asukkaan ottaa välittömästi yhteyttä asunto-osakeyhtiön isännöitsijään tai omakotitalossa talon omistajaan.

Asuntojen tai muiden oleskelutilojen kosteusvaurioista johtuva homekasvusto voi aiheuttaa terveyshaittoja sekä limakalvojen ärsytysoireita ja hengitystietulehduksia. Homevaurion esiintyminen rakenteissa on merkki liiallisesta kosteudesta rakenteissa. Homeitiöt vaativat riittävää kosteutta kasvaakseen ja aiheuttaakseen rakenteisiin kosteusvaurioita. Tästä syystä pienetkin kosteusvauriot on syytä korjata heti, jotta terveyshaittoja ei pääse syntymään. Asukkaan velvollisuus on ilmoittaa havaitsemistaan vioista ja vaurioista kiinteistön/huoneiston omistajalle. Kiinteistön omistaja on velvollinen huolehtimaan rakennusten kunnossapidosta.

Terveyshaitan toteamiseksi riittää näkyvä homekasvusto. Mikäli asunnon omistaja ei ryhdy toimenpiteisiin vaurion syiden selvittämiseksi ja poistamiseksi, voi terveystarkastajan pyytää tarkastamaan asunto. Tarkastus on maksuton, mutta kustannukset mahdollisista tutkimuksista kuuluvat kiinteistön omistajalle/haltijalle. Asunnontarkastuksen voi laittaa vireille ottamalla yhteyttä terveystarkastajaan tai suoraan perustietolomaketta käyttäen. Perustietolomakkeen voi tulostaa tästä ja täytettynä palauttaa terveystarkastajalle. Perustietolomakkeen voi myös täyttää ePalvelussa, jolloin lomake menee suoraan terveystarkastajille. Asiakkaan ottaessa yhteyttä terveystarkastajaan suoritetaan ensin haastattelu. Haastattelun perusteella päätetään jatkotoimista. Asunnon omistajalla on mahdollisuus olla läsnä asunnontarkastuksessa. Asunnon sisäilman laatu ja rakenteiden kunto arvioidaan aistinvaraisesti.

Kun­to­tar­kas­tuk­set

Terveystarkastaja ei suorita asunnon myyntiin liittyviä kuntotarkastuksia. Kuntotutkimus kannattaa teettää alaan perehtyneen rakennusalan ammattilaisella.

Sisätilojen tuholaiset

Elintarviketuholaiset elävät ruokatavaroissa tai niiden säilytyspaikoissa varastoissa, tehtaissa ja kotitalouksissa. Useimmat elintarviketuholaiset kehittyvät ja lisääntyvät kuivissa kasviperäisissä tuotteissa kuten leipä- ja rehuvilja sekä siementavara, jauhot, näkkileivät, keksit, makaronit, riisi ja ryynituotteet, pähkinät, manteli ja niistä tehdyt tuotteet, pavut, kuivatut hedelmät ja vihannekset, mausteet, suklaatuotteet ja erityisesti pähkinöitä ja riisiä sisältävät lemmikkien rehut.

Tuholaisten torjunta

Ruokakaapit ja myös muut keittiön kaapit tyhjennetään. Sen jälkeen imuroidaan kaikki hyllyt. Samalla kannattaa puhdistaa lieden tausta ja muut sellaiset paikat, joihin kertyy likaa ja leivänmuruja ja joita muuten tulee harvoin siivotuksi. Tämän jälkeen pölyimurin pussi vaihdetaan. Torjunta-aine laitetaan kaappien sisälle seinäpinnoille ja hyllytasoille. Torjunta-aineen käytössä tulee noudattaa valmistajan/maahantuojan ohjeita.