Tor­nion­laak­son museo – Tornedalens museum

Tor­nion­laak­son museo – Tornedalens museum esittelee Tor­nion­laak­son kulttuuria ja historiaa Suomen ja Ruotsin rajan molemmin puolin.

Etusivu » KULTTUURI JA VAPAA-AIKA » Tornionlaakson museo – Tornedalens museum

Tor­nion­laak­son museo

Tornionlaakson museo – Tornedalens museum esittelee Tornionlaakson kulttuuria ja historiaa Suomen ja Ruotsin rajan molemmin puolin. Suomen ja Ruotsin alueille sijoittuva Tornionlaakso on historiallisesti yhtenäinen kulttuuri- ja murrealue. Museo on erikoistunut tornionlaaksolaiseen elämäntapaan ja rajan ilmiöihin. Menneisyys tulee eläväksi esineiden ja runsaan kuva- ja filmimateriaalin avulla.

Vuonna 2024 juhlistamme museon 10-vuotista historiaa Tornion ja Haaparannan yhteisenä museona ja samalla museon 110. toimintavuotta. Juhlavuoden teema on Vårt gemensamma museum – Meän museo. Löydät juhlavuoden näyttelyt Vaihtuvat näyttelyt -sivulta ja tapahtumat Ajankohtaista -sivulta, sekä museon somekanavilta. Tervetuloa mukaan!

Tornionlaakson museon Vårt gemensamma museum – Meän museo -juhlavuoden logon on suunnitellut Juho-Antti Mäkitalo. Logossa yhdistyvät Tornion ja Haaparannan kaupunkien värit sekä Tornionlaakson perinnemaalauksen ruusukuvio ja maavärit.

Museo sijaitsee Tornion keskustassa kirjaston ja Aineen taidemuseon vieressä, rajan pinnassa. Museo on esteetön liikuntarajoitteisille. Näyttelyssä käytetyt kielet ovat suomi, ruotsi, englanti ja meänkieli. Museo kartalla 

Perusnäyttelyn lisäksi museossa on vuosittain 2-4 vaihtuvaa näyttelyä.

Tornionlaakson museo – Tornedalens museum on alueellinen vastuumuseo, jonka toimialuetta ovat Tornion, Haaparannan ja Kemin kaupungit sekä Simon, Tervolan, Keminmaan, Ylitornion, Pellon, Kolarin ja Muonion kunnat. Vuonna 2014 museosta tuli maailman ainoa rajanylinen, kahden eri maissa sijaitsevan kaupungin yhteinen museo. Sen toimintaa rahoittaa myös ruotsalainen Haaparannan kunta.

Vuoden 2020 alusta Tornionlaakson museolle myönnetty vastuumuseotehtävä kattaa alueellisen museotoiminnan edistämistehtävän ja alueellisen kulttuuriympäristötehtävän Kemin, Keminmaan, Kolarin, Muonion, Pellon, Simon, Tervolan, Tornion ja Ylitornion kuntien alueella.

Tornionlaakson museo järjestää Lapin museoiden etäkahveja eli LaMu-kahveja yhdessä muiden Lapin vastuumuseoiden kanssa. LaMu-kahvit valittiin Suomen museoliiton vuoden museoviestintäteko 2023 -kilpailun finaaliin yhdessä Suomen valokuvataiteen museon Kuva ois kiva -podcastin, Museoviraston korjaustaito.fi -sivuston ja Turku Åbo 1827 -kokonaisuuden kanssa.
Vuoden 2021 Nykydokumentointiteko – kunniamaininta Tornionlaakson museon koronapandemian tallennustyössä on painotettu erityisesti rajan sulkemisen vaikutusten dokumentointia.